Grécko narazí ako kosa na kameň, hovorí Fico z Bruselu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po skončení stretnutia členov Európskej rady v Bruseli. Foto: SITA/Diana Černáková

KYJEV 13. februára (WEBNOVINY) – Popri Ukrajine a terorizme bola témou summitu v Bruseli aj finančná situácia Grécka, ktoré žiada novú dohodu o svojom dlhu.

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica sa v prejave gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa počas spoločného rokovania objavili slová, že budú žiadať výraznú redukciu dlhu. „Tu narazí kosa na kameň. Nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny v eurozóne odmietnu, aby Grécko nemuselo plniť záväzky, ku ktorým sa v minulosti prihlásilo,“ povedal Fico.

Zopakoval, že Slovensko sa nebude finančne podieľať na prípadnom odpísaní časti gréckeho dlhu. „Tam nemáte kde uhnúť. Môžete len povedať Grékom I am sorry, je mi ľúto, dovidenia,“ uzavrel Fico.

Nová grécka vláda odmieta súčasný grécky záchranný program a s Európskou Úniou chce vyrokovať nové podmienky. Niekoľko rokovaní v rámci skupiny Eurogroup však neprinieslo výsledky a dohodu sa zatiaľ nepodarilo vyrokovať.

Tsípras opakovane vyhlásil, že jeho vláda nepožiada o predĺženie záchranného programu a „hľadá politické riešenie v rámci európskeho rámca“. Tsípras dal pred voľbami voličom sľub, že ukončí úsporné opatrenia a bude rokovať o odpísaní dlhu. Existujúci úverový program pre Grécko v celkovom objeme zhruba 240 miliárd eur sa končí 28. februára.

Európska únia
Foto: Thinkstock
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico