Lekárom sa rušenie poplatkov nepáči, chcú Kiskovo veto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian kollar
Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Novela zákona, ktorou ministerstvo reguluje poplatky u lekárov, je podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nedomyslená, obrátila sa preto na prezidenta SR Andreja Kisku, aby ju nepodpísal.

Komora upriamuje pozornosť na nejasné pojmy v legislatíve, riziko vidí v tom, že si ich môže každý vykladať inak. Poukazuje aj na rušenie poplatkov, ktoré pomáhajú ambulanciám prežiť.

Výpadok príjmov majú nahradiť poisťovne

SLK tvrdí, že sa nebráni tomu, aby pacienti platili menej, no na druhej strane konštatuje, že je nevyhnutné, aby takéto opatrenie nepoškodilo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

„Sme toho názoru, že v prípade nadobudnutia účinnosti zákona bude nevyhnutné nahradiť výpadok príjmov ambulantných poskytovateľov platbami zo strany zdravotných poisťovní,“ uviedol prezident SLK Marian Kollár. Konštatuje, že len tak možno predísť krachu niektorých ambulancií.

Obmedzenie poplatkov pocítia aj pacienti

Členka zdravotníckeho výboru SLK Edita Hlavačková podotýka, že poplatky od pacientov boli jedným zo zdrojov financovania ambulancií, nakoľko príjmy zo zdravotných poisťovní sú nedostatočné. Tvrdí, že keď sa obmedzia poplatky, bude to mať negatívny dopad aj na pacientov.

Vysvetľuje, že v súčasnosti má pacient na výber, ak nechce čakať rok na operáciu v štátnej nemocnici, môže si ju zaplatiť v súkromnom zariadení. Tvrdí, že novelou zákona sa pacientovi berie možnosť výberu, keďže tieto zariadenia zaniknú.

Novela vylučuje starostlivosť za priamu platbu

Právny poradca komory lekárov Ondrej Škodler v tomto kontexte poukazuje na ustanovenie, podľa ktorého poskytovateľ nesmie podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti úhradou nad určenú spoluúčasť poistenca. „Formulácia, ktorá sa dostala do zákona prakticky vylučuje, aby sa poskytovala zdravotná starostlivosť za priamu platbu bez rozdielu na to, či poskytovateľ má alebo nemá uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou,“ konštatuje Škodler.

Podľa neho ak zákon používa len pojem poskytovateľ, musia sa brať do úvahy všetci poskytovatelia, aj tí, ktorí fungujú len na príjmoch od pacientov.

Komora namieta aj zrušenie inštitútu prednostného vyšetrenia, ktorý sa podľa nej v praxi osvedčil. „Nie je to ani na prospech poskytovateľovi ani na prospech pacientovi,“ konštatuje Škodler.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kollár
Firmy a inštitúcie SLK Slovenská lekárska komora