Kiska podpíše otvorenie druhého piliera, chce ukončiť debatu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dôchodkyne dôchodci
Zastropovanie dôchodkového veku trvalo odčerpáva ľudí z trhu práce, upozorňuje analytička. Foto: ilustračné, SITA

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) – Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol podpísať novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, na základe ktorej sa v období od 15. marca do 15. júna tohto roka otvorí druhý dôchodkový pilier. Ako uviedol vo svojom verejnom vystúpení, spor o dôchodkoch a možnosti vystupovania z druhého piliera medzi vládou a opozíciou trvá už desať rokov. „Rozhodol som sa, že nebudem vrátením novely zákona do parlamentu túto debatu predlžovať,“ povedal prezident SR.

„Niet pochybností o tom, že dnes v systéme starobného dôchodkového sporenia sú takí sporitelia, pre ktorých je druhý pilier za súčasných podmienok určite nevýhodný,“ povedal Kiska. Želá si, aby zodpovedné inštitúcie využili čas do 15. júna na podávanie pravdivých a zrozumiteľných informácií o druhom pilieri. Po 15. júni tohto roka pritom podľa prezidenta nastane čas na hľadanie širokej politickej dohody na kľúčových parametroch penzijného systému na Slovensku.

Video: Vyhlásenie Andreja Kisku k druhému pilieru

Strana Most-Híd sa rozhodla pomôcť sporiteľom v druhom dôchodkovom pilieri pri rozhodovaní sa aj informačnými letákmi. „Sme presvedčení, že o to viac je teraz úlohou politických strán, aby pomohli sporiteľom z druhého piliera priniesť zodpovedné a rozvážne rozhodnutie,“ uvádza sa v stanovisku strany. Opozičná strana chce prostredníctvom informačných letákov zrozumiteľne radiť dotknutým občanom, ako sa zachovať. Občania sa môžu zároveň obrátiť aj na ombudsmana strany Most-Híd.

Sociálna poisťovňa sporiteľovi zašle ponukový list

Druhý dôchodkový pilier sa otvorí od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Súčasťou novely zákona je aj ustanovenie, podľa ktorého dostane sporiteľ pri žiadaní o dôchodok z druhého piliera informáciu o percentuálnej výške garantovaného výnosu z umiestnenia prostriedkov technických rezerv, ktorú poisťovňa použila pri výpočte jeho dôchodku.

To sa premietne aj v ponukovom liste, ktorý Sociálna poisťovňa zasiela sporiteľovi po tom, čo požiadal o starobný alebo predčasný starobný dôchodok a splnil podmienky na jeho výplatu. Týmto krokom sa má dosiahnuť zvýšenie transparentnosti výpočtu dôchodku poisťovňou a lepšia možnosť porovnania ponúk dôchodkov, ktoré vyhotovili jednotlivé poisťovne sporiteľovi.

Nasporená suma bude sporiteľovi vyplatená

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS.

Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. „V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená,“ uvádza ministerstvo práce.

Sporitelia, ktorí v minulosti využili v súvislosti s platením dobrovoľných príspevkov daňové zvýhodnenie a rozhodnú sa vystúpiť z druhého piliera, budú povinní zvýšiť si základ dane o sumu uplatnených zaplatených dobrovoľných príspevkov.

„Vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, ani vplyv na hospodárenie obyvateľstva, resp. na sporiteľov nie je možné odhadnúť, pretože nie je možné odhadnúť počet sporiteľov, ktorí vystúpia zo systému starobného dôchodkového sporenia a ktorí vstúpia do systému starobného dôchodkového sporenia,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska