Fitch potvrdil rating Slovenska, krajina má pevné postavenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fitch
Ratingová agentúra Fitch znížila Slovinsku dlhodobý emisný rating na stupeň BBB+ z úrovne A-. Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 21. februára (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v piatok potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska. Dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene potvrdila na stupni A+ a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1. Agentúra zároveň potvrdila stropný rating Slovenska na stupni AAA. Výhľad ratingov je stabilný.

Ako uviedla agentúra Fitch, potvrdenie ratingov odzrkadľuje pevné postavenie Slovenska, podporené členstvom krajiny v EÚ a v eurozóne. To pomohlo prilákať zahraničných investorov a obnoviť rast hrubého domáceho produktu (HDP) po kríze v roku 2009. Fitch očakáva, že po prudkom raste sa dlh vlády ustáli okolo úrovne 55 percent HDP.

Vlaňajší rast HDP o 2,4 percenta podľa agentúry ťahal najmä domáci dopyt podporený klesajúcimi cenami. Nárast exportu brzdilo spomalenie vývozu do kľúčových krajín Európy, najmä Nemecka. Postupný rast európskych ekonomík a ďalší nárast domáceho dopytu podľa agentúry vytiahnu na budúci rok rast HDP na 3 percentá.

Na tento rok Fitch predpovedá Slovensku deficit na úrovni 2,8 percenta HDP, čo je pokles o 0,1 percentuálneho bodu oproti vlaňajšku. Slovensko by v strednodobom horizonte malo udržať deficit pod 3 percentá HDP. Vzhľadom na parlamentné voľby v marci 2016 však Fitch neočakáva žiadne ďalšie reformy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings