Centrálna banka je ochotná znovu financovať Grécko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nový grécky premiér Aléxis Tsípras
Novo zvolený grécky premiér Aléxis Tsípras vymenoval v utorok svoj nový kabinet. Foto: SITA/ AP

BRUSEL 26. februára (WEBNOVINY) – Európska centrálna banka (ECB) je ochotná znovu financovať Grécko výmenou za grécke cenné papiere v prípade, že sa krajina bude držať prisľúbených reforiem. V stredu to vyhlásil šéf ECB Mario Draghi.

Centrálna banka chce kúpiť grécke cenné papiere

ECB 4. februára náhle odvolala svoj súhlas s financovaním gréckych bánk výmenou za grécke cenné papiere. Toto rozhodnutie teda prišlo v čase, keď Grécko reformné kroky odmietalo. Grécko sa však napokon dohodlo s ministrami financií eurozóny (Eurogroup) na predĺžení záchranného programu. Zo stanoviska Maria Draghiho však vyplýva, že ECB nebude akceptovať grécke dlhopisy okamžite.

Draghi taktiež v stredu uviedol, že dôvera v Európe sa zlepšuje. ECB totiž od budúceho mesiaca bude podporovať ekonomiku programom nákupu dlhopisov. „Už sme zaznamenali určité pozitívne efekty našich opatrení,“ povedal. „Finančné podmienky na peňažnom trhu a na trhu s dlhopismi sa ďalej uvoľňujú. Úrokové sadzby úverov pre firmy a domácnosti významne klesli,“ doplnil.

Rast gréckej ekonomiky môže byť ohrozený

Očakávaný rast gréckej ekonomiky je v tomto roku ohrozený v prípade, že vláda nebude vedieť plniť svoju dohodu s veriteľmi, ak sa zhorší stav verejných financií, alebo ak sa zastavia reformy. Vyhlásil to vo štvrtok šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras. Centrálna banka očakáva, že hospodárstvo krajiny v tomto roku opäť posilní, pričom v roku 2016 sa tempo rastu zrýchli. Grécka ekonomika v minulom roku vzrástla prvýkrát po šesťročnej recesii.

Grécko minulý týždeň tesne odvrátilo bankový kolaps v krajine prijatím dohody s eurozónou. Na základe nej predĺžila menová únia medzinárodný úverový program o štyri mesiace. Takmer 11 miliárd eur určených na rekapitalizáciu bánk tak bude síce naďalej k dispozícii, avšak uvoľňovať ich bude Európska centrálna banka.

Stournaras následne vyzval vládu, aby pokračovala v štrukturálnych reformách a rýchlo uzatvorila konečnú dohodu s veriteľmi. „Musíme pokračovať v rokovaniach v duchu spolupráce a dôvery a okamžite uzavrieť vzájomne výhodnú dohodu s našimi partnermi,“ uviedol Stournaras vo výročnej správe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mario Draghi
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka