Štyri stavebné firmy dostali za kartel mastné pokuty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dochodcovia
Foto: SITA/Richard Nemec

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Rada Protimonopolného úradu SR (PMÚ), ako odvolací orgán, potvrdila protizákonné konanie štyroch stavebných spoločností pri uzatvorení kartelovej dohody vo verejných obstarávaniach. Ako vo štvrtok informoval PMÚ, v tomto prípade udelil pokuty vo výške takmer 391-tisíc eur ešte v júli 2014.

Rekonštrukcia zariadenia pre seniorov stála milióny eur

Predmetom verejných obstarávaní bola rekonštrukcia Zariadenia pre seniorov Juraja Schoppera v Rožňave za vyše dva milióny eur. Projekt bol financovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, štátneho rozpočtu a Environmentálneho fondu. Firma J.P.-STAV, spol. s r. o. Rožňava dostala pokutu 158 783 eur, GMT projekt, spol. s r. o. Bardejov 148 981,70 eur, Vertikal – SOLID, s. r. o. Rožňava 43 657 eur a Ing. Vladimír Maduda PLYSPO z Rožňavy 39 539,60 eur.

Podnikatelia podľa rozhodnutia Rady PMÚ koordinovali svoj postup so zámerom zosúladiť svoje cenové ponuky a účasť vo verejných obstarávaniach. „Preukázanie koordinácie účastníkov kartelovej dohody bolo založené prevažne na nepriamych dôkazoch, a to spôsobe stanovenia cien, zhodných nepravidelnostiach a nedostatkoch v cenových ponukách a existencii nesprávnych prepočtov, ako i na informáciách poskytnutých v rámci programu zhovievavosti,“ uviedla Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ. Proti rozhodnutiu rady nie je možné podať riadny opravný prostriedok.

Časť podnikateľov účasť na kartelovej dohode priznala

Jeden z účastníkov konania podľa PMÚ využil program zhovievavosti, tzv. leniency program, a poskytol ďalšie dôkazy o protiprávnom konaní. Na základe toho mu bola znížená pokuta o 40 percent a získal imunitu zo zákazu účasti na verejných obstarávaniach.

„Dvaja účastníci konania využili inštitút urovnania, na základe ktorého im bola znížená pokuta o 30 percent. Urovnaním priznali títo podnikatelia svoju účasť na kartelovej dohode a prevzali za svoje konanie zodpovednosť,“ dodala Wilhelmová. Podmienky využitia inštitútu programu zhovievavosti umožňujú, aby sa účastník kartelovej dohody mohol úplne vyhnúť pokute alebo dosiahol jej zníženie do výšky 50 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PMÚ Protimonopolný úrad SR