Naše úrady dostanú zoznam Slovákov zo švajčiarskej práčky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hsbc
Foto: SITA/AP Kirsty Wigglesworth

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Zoznam slovenských klientov banky HSBC, ktorá je spájaná s praním špinavých peňazí, by naše úrady mali mať k dispozícii už v najbližších dňoch. Vyhlásil to po stretnutí s ministrom financií Petrom Kažimírom jeho francúzsky náprotivok Michel Sapin.

„Slovensko oficiálnou cestou požiadalo o prístup k údajom, aby vedelo, ktoré slovenské subjekty sa nachádzajú na zozname. Môžem oznámiť, že táto slovenská žiadosť bude kladne vybavená už budúci týždeň. V súčasnosti riešime už iba technické detaily poskytnutia údajov,“ povedal Sapin.

O činnosť britskej banky sa zaujímajú viaceré slovenské orgány

O poskytnutie zoznamu slovenských klientov HSBC, ktorí sú spojení s praním špinavých peňazí, požiadal prezident finančnej správy František Imrecze generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva verejných financií Francúzska v prvej polovici februára. Finančná správa vtedy informovala, že týmto prípadom sa bude vzhľadom na jeho závažnosť zaoberať daňová kobra, teda zástupcovia polície, Generálnej prokuratúry a finančnej správy.

O činnosť britskej banky HSBC, ktorej švajčiarska pobočka pomáhala vyhnúť sa daniam, sa zaujímajú aj ďalšie slovenské orgány. Národná kriminálna agentúra preveruje všetky zverejnené informácie z otvorených zdrojov a súčasne požiadala o súčinnosť aj príslušné orgány. Vo veci koná Finančná spravodajská jednotka Národnej kriminálnej agentúry, ktorá môže využiť oprávnenia podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Súčasne bude vo veci konať aj Národná jednotka finančnej polície.

HSBC priznala pochybenia

Britská banka HSBC Holdings Plc priznala pochybenia svojej švajčiarskej pobočky, ktorá pomáhala bohatým klientom vyhýbať sa daniam a zatajovať majetok v hodnote miliónov dolárov. Médiá citovali dokumenty, ktoré získali od Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ). Švajčiarska pobočka HSBC podľa nich bežne umožňovala klientom vyberať značnú hotovosť, a to často v zahraničných menách, ktoré neboli vo Švajčiarsku potrebné.

HSBC zároveň klientom ponúkala projekty, ktoré pravdepodobne umožňovali bohatým klientom vyhnúť sa európskym daniam, a s niektorými uzatvorila dôverné dohody so zámerom zatajiť účty pred domácimi daňovými úradmi, dodal denník The Guardian.

Spojenie so Slovenskom malo 60 klientov švajčiarskej HSBC so 147 účtami, pričom šiesti mali priamo slovenský pas alebo štátnu príslušnosť. Maximálna suma peňazí klienta, ktorý mal spojenie so Slovenskom, bola 10,5 miliónov USD. Celková suma na účtoch spojených so Slovenskom bola 48,7 mil. USD.

ICIJ však upozorňuje, že mať bankový účet alebo uschované peniaze vo Švajčiarsku je legálne a že nemá v úmysle naznačovať alebo predpokladať, že osoby, firmy alebo iné subjekty, ktoré sú na jej zozname, porušili zákon alebo inak nesprávne konali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ImreczeMichel Sapin
Firmy a inštitúcie HSBC banka