Spoločnosť TVEL štartuje priemyselnú výrobu berýlia v Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 27. februára (WBN/PR) – Sibírsky chemický kombinát (SCHK), ktorý je súčasťou ruskej palivovej spoločnosti TVEL, koncom januára 2015 vykonal prvý raz na území Ruskej federácie priemyselnú výrobu berýlia. Pomocou unikátnej technológie, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s Polytechnickou univerzitou v Tomsku, bolo v spoločnosti SCHK vyrobených prvých 100 gramov berýlia, čím sa zaradila medzi jedného z mála jeho výrobcov na svete.

Tento úspech položil základy priemyselnej výroby berýlia v Rusku. Nebude ho už nutné dovážať z USA, Číny a Kazachstanu, čo sú v súčasnosti jeho hlavní výrobcovia.

Urobíme skúšobnú výrobu jedného alebo dvoch kilogramov berýlia, a ak všetko pôjde ako má, pripravíme výstavbu väčšej prevádzky na pôde SCHK,“ hovorí generálny riaditeľ SCHK Sergej Točilin. Vybudovanie novej prevádzky na výrobu berýlia bude trvať päť rokov a vyžiada si investície vo výške dve miliardy rubľov (približne 32,5 milióna eur).

Berýlium je veľmi ľahký striebristo sivý kov, ktorý dokáže poškriabať sklo. „Ide o nesmierne tvrdý kov. Tvrdších je už len niekoľko kovov ako osmium, urán alebo volfrám,“ vysvetľuje riaditeľ rozvojového programu SCHK Andrej Galata. Zliatiny berýlia sa používajú pri výrobe lietadiel a kozmických lodí, v elektrotechnike, pri výrobe raketového paliva a v ďalších priemyselných odvetviach. V jadrovom priemysle je berýlium používané vďaka svojej unikátnej priepustnosti röntgenového žiarenia pri výrobe röntgenových trubíc. Uplatnenie nachádza aj pri výrobe jadrového paliva a tiež ako ohňovzdorný materiál a tepelný izolátor, ktorý vydrží aj veľmi vysoké teploty. Získavanie berýlia z rudy je nesmierne komplikovaný proces, pretože pri zvýšených teplotách a kontaktu s kyslíkom veľmi ľahko oxiduje.

Podľa údajov americkej agentúry US Geological Survey sa v roku 2012 vyťažilo celkom 230 ton berýlia, pričom 200 ton bolo vyrobených v USA, 25 v Číne a niekoľko ton v Kazachstane. Viac ako polovica svetových zásob berýlia sa pritom nachádza v Brazílii, Ugande a Rusku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať