Rusko chce tento rok minúť vyše polovicu rezervného fondu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruský rubeľ
Foto: ilustračné, Thinkstock

MOSKVA 27. februára (WEBNOVINY) – Rusko plánuje v tomto roku vyčerpať viac ako 50 miliárd dolárov zo svojho núdzového rezervného fondu, keďže pokles cien ropy a zmenšujúca sa ekonomika spôsobujú rast deficitu štátneho rozpočtu.

Prvá námestníčka ministra financií Tatiana Nesterenková v piatok povedala, že vláda požiada parlament, aby schválil vyčerpanie 3,2 bilióna rubľov (RUB), čo je zhruba 52,36 miliardy dolárov z rezervného fondu v roku 2015 vrátane 500 miliárd rubľov, s ktorými rozpočet už ráta.

Znamená to, že Rusko by mohlo za jediný rok minúť podstatne viac ako polovicu financií rezervného fondu, v ktorom je teraz 85 miliárd dolárov. Rusko v súčasnosti reviduje svoj tohtoročný rozpočet, ktorý bol založený na predpoklade, že cena ropy bude 100 dolárov za barel. Súčasná cena ropy je však vo výške približne 60 dolárov za barel. Ministri už skôr uviedli, že rozpočet teraz bude rátať s priemernou cenou ropy 50 dolárov za barel.

Nesterenková uviedla, že v najhoršom prípade by objem financií v rezervnom fonde mohol do konca tohto roka klesnúť na jeden bilión rubľov. Znamenalo by to, že by sa mohlo minúť viac ako 80 percent financií fondu. Námestníčka ministra financií konštatovala, že podľa projekcií rezortu bude rozpočtový deficit Ruska v tomto roku na úrovni 3,7 percenta hrubého domáceho produktu. Pôvodne sa pritom predpokladalo, že rozpočtový schodok v roku 2015 bude iba vo výške 0,6 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať