Ceny ropy výrazne posilnili, zdraželo aj zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 1. marca (WEBNOVINY) – Ceny ropy v piatok výrazne posilnili. Londýnska ropa Brent aj ľahká americká ropa dosiahli prvý celomesačný rast od júna, a to vďaka zlepšujúcemu sa dopytu ale aj v dôsledku výpadkov dodávok.

Londýnska ropa Brent v piatok stúpla o 2,53 USD na 62,58 USD za barel. Za celý február posilnila o 18 percent, čo bol najväčší mesačný rast od mája 2009. Ľahká americká ropa v piatok zdražela o 1,59 USD a uzavrela na úrovni 49,76 USD za barel. Za celý február stúpla o 3,1 percenta.

Ropu Brent vo februári smerom nahor posunuli najmä narušenia ťažby a exportu z Líbye a Iraku. Ropu Brent aj ľahkú americkú ropu navyše podporovali náznaky toho, že pre nižšie ceny sa začali redukovať investície do ťažby mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Cena zlata v piatok stúpla, keďže zmiešané ekonomické údaje z USA zmiernili očakávania, že americký Federálny rezervný systém (Fed) v tomto roku zvýši úrokové sadzby. Piatkové údaje napríklad ukázali, že ekonomický rast USA sa v štvrtom kvartáli spomalil výraznejšie, ako sa čakalo, keďže stav firemných zásob stúpol iba mierne a deficit zahraničného obchodu sa prehĺbil.

Spotová cena zlata v piatok do 19:14 GMT stúpla o 0,3 percenta na 1 212,10 USD za uncu a aprílové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 3 USD na úrovni 1 213,10 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia