Straty franku boli relatívne vysoké, oslabilo aj euro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro, dolar
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 1. marca (WEBNOVINY) – Švajčiarsky frank v pondelok oslabil. Vytratila sa totiž časť tokov do bezpečného útočiska súvisiaca so situáciou Grécka po tom, ako sa v závere predošlého týždňa dosiahla dohoda o predĺžení poskytovania úverov krajine.

Straty franku boli relatívne vysoké. Dolár oproti švajčiarskej mene stúpol o 1,25 percenta na 0,9515 CHF/USD a euro posilnilo o 0,5 percenta na 1,07395 CHF/EUR. Napriek tomu, že sa s Aténami na poslednú chvíľu dosiahla dohoda, neistota zostala vysoká, čo naďalej vyvolávalo tlak na kurz eura oproti doláru a jenu. Voči americkej mene kleslo o 0,7 percenta na 1,1300 USD/EUR . Oproti jenu si spoločná európska mena odpísala tiež 0,7 percenta a oslabila na 134,65 JPY/EUR.

Dolár posilnil na dvojtýždňové maximum

Dolár v utorok oproti jenu posilnil na dvojtýždňové maximum. Trhy čakali na vystúpenie šéfky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenovej v bankovom výbore Senátu USA a na náznak, či americká centrálna banka smeruje k zvýšeniu úrokov v neskoršej časti tohto roka. Dolár si oproti japonskej mene pripísal 0,6 percenta a posilnil na úroveň 119,51 JPY/USD.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, však v stredu klesol. Išlo o reakciu na vyhlásenie šéfky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenovej, ktorá naznačila, že centrálna banka USA sa nebude ponáhľať so zvýšením úrokových sadzieb. To, či sa sadzby zvýšia, bude závisieť od ekonomických údajov, konštatovala Yellenová. Dolárový index si odpísal 0,25 percenta a oslabil na úroveň 94,245 bodu.

Vzrástol aj voči euru

Vo štvrtok dolár oproti euru okolo poludnia posilnil o takmer pol percenta v reakcii na vyjadrenie šéfa pobočky centrálnej banky USA v St. Louis Jamesa Bullarda, ktorý povedal, že silný dolár má iba slabý vplyv na americkú menovú politiku a ekonomiku.

Dolár však zostal uprostred pásma, v ktorom sa oproti spoločnej európskej mene nachádza posledný mesiac. Kurz americkej meny voči jenu sa nezmenil a zostal na úrovni 118,88 JPY/USD. V piatok dolárový index oslabil v rámci predaja americkej meny v závere mesiaca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať