Ukrajina nedostala zaplatený plyn, Naftogaz viní Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRUSEL 2. marca (WEBNOVINY) – Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz v pondelok opäť obvinila Rusko z neplnenia podmienok dohody o dodávkach plynu počas zimy.

Ukrajina chce nakúpiť viac plynu z Európy

Ukrajina vo februári nedostala plný objem vopred zaplatených dodávok a ruský plynárenský monopol Gazprom v porušovaní kontraktu pokračuje aj tento mesiaci, uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Naftogazu Andrij Kobolev.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Porušovanie podmienok dohody, ktorú sprostredkovala Európska únia, bude podľa neho potrebné kompenzovať zvýšenými dodávkami plynu z Európy. Generálny riaditeľ Naftogazu už v piatok informoval, že v marci by chcela Ukrajina z Európy nakúpiť viac plynu. Kontrakt, na základe ktorého odoberá Ukrajina z Ruska plyn za zvýhodnenú cenu, končí 31. marca.

V Bruseli sa konajú trojstranné rokovania

Trojstranné rokovania o dodávkach ruského plynu Ukrajine za účasti predstaviteľov Moskvy, Kyjeva a Európskej únie sa konajú v pondelok v Bruseli.

Hostí ich eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Slovenský člen výkonného orgánu EÚ privítal ministrov energetiky Ruska a Ukrajiny – Alexandra Novaka a jeho ukrajinského náprotivka Volodymyra Demčyšyna. Stalo sa tak v reakcii na slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v stredu varoval, že Rusko zastaví dodávky plynu na Ukrajinu. Vznikla by tak možnosť, že by sa narušili dodávky do Európy cez ukrajinské územie.

Najnovší spor o dodávky plynu medzi Kyjevom a Moskvou nastal minulý mesiac, keď Gazprom oznámil, že začal priame dodávky plynu do regiónov na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí povstalci. Gazprom najskôr tvrdil, že za tieto dodávky bude musieť platiť ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz, minulý týždeň však oznámil, že dodávky plynu do regiónov ovládaných povstalcami nezahrnie do hlavného kontraktu s Kyjevom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš ŠefčovičVladimir Putin