Schäuble vyzýva Grékov k reformám, Únia podľa neho pochybila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Yanis Varoufakis
Grécky minister financií Yanis Varoufakis. Foto: Ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 2. marca (WEBNOVINY) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyzval v nedeľu novú grécku vládu, aby využila štvormesačné predĺženie záchranného programu na zavedenie reformného plánu, ak si chce zabezpečiť budúcu pomoc zo zahraničia.

Schäuble uviedol, že nemá záruky, že Atény budú počas dohodnutého predĺženia programu robiť reformné kroky. „Dúfam ale, že ich v záujme Grécka a zo zodpovednosti voči Európe budú robiť. Predovšetkým však vo svojom záujme. Grécko skutočne musí vedieť, že ak chce pomoc, musí dodržať dohody, ku ktorým sa zaviazalo,“ povedal Schäuble.

Schäuble by nechcel byť v koži Janisa Varoufakisa

Grécko cez víkend spochybnilo splatenie dlhu voči Európskej centrálnej banke (ECB), ktorý musí uhradiť v lete. Grécky minister financií Janis Varoufakis v sobotu povedal, že Atény by mali s ECB rokovať o gréckych štátnych dlhopisoch v hodnote 6,7 miliárd eur so splatnosťou v júli a auguste, ktoré vlastní ECB.

Varoufakis obvinil ECB z toho, že urobila chybu, keď tieto dlhopisy kúpila v roku 2010 zhruba v čase, keď Grécko muselo prijať pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. ECB dlhopisy kúpila na sekundárnom trhu v snahe o zníženie nákladov na požičiavanie si pre problémové juhoeurópske krajiny počas dlhovej krízy eurozóny. Schäuble však uviedol, že ak Grécko nepošle prvú splátku načas, nechcel by byť v koži Janisa Varoufakisa, ktorý by musel prevziať zodpovednosť za to, čo sa v Grécku potom stane.

Španielsko vyzvalo Grékov k lepšiemu správaniu

Španielsky premiér Mariano Rajoy v nedeľu vyzval svojho gréckeho náprotivka Aléxisa Tsíprasa, aby prestal s obviňovaním iných krajín a začal sa správať dôveryhodne. Podľa jeho vyjadrení na sneme vládnej Ľudovej strany by sa mal Tsípras zdržať obvinení a hľadať zdroj nespokojnosti Grékov vo vlastných radoch.

Reagoval tak na jeho minulotýždňové vyjadrenia, podľa ktorých malo správanie lídrov Španielska a Portugalska v súvislosti so spormi okolo podmienok ďalšej finančnej pomoci pre Grécko „charakter vydierania“. Krajne ľavicový líder tvrdí, že kritizovaním novej vlády v Aténach sledujú cieľ zastaviť nárast popularity protivládnych strán podobných jeho hnutiu SYRIZA najmä vo svetle tohtoročných volieb v Španielsku.

„Nie sme zodpovední za frustráciu vytvorenú gréckou ľavicou, ktorá sľúbila gréckemu ľudu veci, ktoré nikdy nemôže splniť. Hľadanie vonkajšieho nepriateľa je spôsob, aký sme už veľakrát v histórii videli… Nerieši problémy, iba ich zväčšuje. Jediným riešením je byť seriózny,“ povedal španielsky líder, ktorého vláda sa spoločne s kabinetom v Lisabone obrátila vo veci Tsíprasových vyjadrení aj na Európsku komisiu, píše portál eubusiness.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janis VaroufakisMariano RajoyWolfgang Schäuble