Grécko uhradí svoje marcové záväzky, ubezpečuje vláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: Ilustračné, SITA/AP

ATÉNY 2. marca (WEBNOVINY) – Grécko dokáže tento mesiac uhradiť všetky svoje záväzky, vrátane splátky úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF) v objeme 1,5 mld. eur. V pondelok o tom ubezpečoval hovorca vlády Gabriel Sakellaridis.

Možnosti sa zužujú

Možnosti financovania svojich výdavkov sa Grécku zužujú napriek dohode o predĺžení programu pomoci. Prevod zisku 1,9 mld. eur, ktoré zarobila kúpou gréckych dlhopisov Európska centrálna banka (ECB), bude totiž možný až po tom, čo Atény dokončia sľúbené reformy.

Grécko tiež nemôže získať peniaze vydaním nových pokladničných poukážok, keďže už dosiahlo limit 15 mld. eur dohodnutý s EÚ a MMF pre tento typ financovania, uviedla agentúra Reuters.

Grécka vláda hľadá alternatívy

Na otázku, či krajina dokáže pokryť svoje potreby bez vydania nových pokladničných poukážok alebo prevodu zisku z ECB, predstaviteľ gréckeho ministerstva financií bez bližšieho vysvetlenia uviedol, že Atény skúmajú „alternatívy“. Zdroj agentúry Reuters predtým uviedol, že vláda by mohla ušetriť peniaze odkladom splátok dodávateľom, pripadne získať až 3 mld. eur pôžičkami od iných štátnych inštitúcií.

Atény musia v marci splatiť MMF úver v sume 1,5 mld. eur a nájsť 800 mil. eur na uhradenie úrokov v apríli. V júli a auguste bude Grécko potrebovať zhruba 7,5 mld. eur, aby splatilo dlhopisy, ktoré vlastní ECB, a uhradilo iné úroky.

Ľavicová vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa sľúbila, že splní všetky svoje záväzky po tom, ako dosiahla dohodu s eurozónou, na základe ktorej sa program núdzovej pomoci Grécku predlžuje o štyri mesiace. Atény však nedostanú nijaké ďalšie peniaze, kým Európska komisia, ECB a MMF neschvália podrobný ekonomický plán.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať