Fico prenájom vojenských podnikov chváli, chystá novú súťaž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico na TB po výjazdovom rokovaní 148. schôdze vlády SR v Historickej radnici v Banskej Bystrici. (25. február 2015) Foto: SITA/Ján Viazanička

TRENČÍN 2. marca (WEBNOVINY) – Model prenájmu bývalých vojenských opravárenských podnikov (VOP) bol veľmi dobrým rozhodnutím a vláda SR bude v prenájmoch pokračovať. Vyhlásil to premiér Robert Fico počas pondelňajšej návštevy trenčianskeho opravárenského podniku, ktorý má od začiatku minulého roka v nájme firma MSM Martin. Už tento rok ministerstvo obrany chystá podobnú súťaž aj na ďalší miestny podnik, Letecké opravovne Trenčín.

MSM Martin má v nájme okrem trenčianskeho podniku aj VOP v Novákoch a Banskej Bystrici. Podľa generálneho riaditeľa Mariána Gogu v troch podnikoch zamestnávajú zhruba 550 ľudí. „Stabilizovali sme zamestnanosť a navýšili zákazky. V Trenčíne máme požiadavky na ďalších 50 zamestnancov,” povedal.

Spoločnosť tak podľa jeho slov výrazne prekročila pôvodné požiadavky ministerstva obrany na zachovanie zamestnanosti, ktorá bola významnou súčasťou pri verejnej súťaži.

Podnik nie je závislý na kontraktoch štátu

Minister obrany Martin Glváč vyzdvihol, že podnik v súkromných rukách nie je závislý na kontraktoch od štátu. Zákazky armády v Trenčíne podľa jeho slov dosahujú len niekoľko percent obratu VOP.

„Dnes nie sme tlačení do netransparentných a možno neekonomických procesov. Toto je projekt, ktorým sa môžme veľmi, ale veľmi chváliť,” povedal k modelu prenájmu štátnych vojenských podnikov. Preto rezort obrany podľa jeho slov ešte tento rok plánuje vyhlásiť súťaž aj na prenájom Leteckých opravovní.

Podľa Fica musíme byť sebeckí

Fico pri tejto príležitosti uviedol, že jeho vláda nie je zástancom privatizácie a predaja štátneho majetku. Práve vstup súkromného kapitálu s ponechaním si samotného majetku sa podľa jeho slov ukázal ako správny smer. Za rovnako správnu označil aj podporu zbrojárskeho priemyslu.

„Nebol som nadšený v roku 1990 voči opatreniam v zbrojárskom priemysle. Krajiny, ktoré nás najviac kritizovali, okamžite obsadili trhy, ktoré sme opustili. Musíme byť troška sebeckí. Nevidím dôvod, prečo by Slovensko nemalo mať výrobné kapacity na modernizáciu a výrobu zbraní. Je to produkt, ako ktorýkoľvek iný,” uzavrel premiér.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin GlváčRobert Fico
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR