Gréci predstavia reformy, tretí záchranný balík sa nechystá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 3. marca (WEBNOVINY) – Grécko predstaví detaily reforiem, na ktorých sa dohodlo s medzinárodnými veriteľmi, na zasadnutí ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup), ktoré sa uskutoční 9. marca. Vyhlásil to podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis.

„Janis Varoufakis (grécky minister financií) predstaví špecifické reformy v pondelok na rokovaní Eurogroup. Predstaví reformy zahrnuté v dohode s partnermi z eurozóny a ďalšie reformy, ktoré sú súčasťou vládneho programu,“ povedal Dragasakis.

Grécko môže dostať miliardy už v marci

Grécko sa s veriteľmi vo februári dohodlo na štvormesačnom predĺžení súčasného záchranného programu. Súčasťou dohody bol aj zoznam dohodnutých reforiem. Detailnejšiu podobu reforiem má grécka vláda podľa dohody predložiť do konca apríla.

Šéf Eurogroup Jeroen Dijsselbloem v pondelok vyhlásil, že veritelia Grécka by mohli Aténam vyplatiť zostávajúcich 7,2 miliardy eur v rámci súčasného záchranného programu ešte tento mesiac. Stane sa tak v prípade, že Grécko začne uskutočňovať nevyhnutné reformy.

Tretí záchranný balík sa nechystá

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v pondelok vyhlásil, že o treťom záchrannom balíku pre Grécko sa nehovorí. Reagoval tak na vyhlásenia španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa, ktorý uviedol, že štáty eurozóny zvažujú tretí balíček v hodnote od 30 do 50 miliárd eur. „O tom nie sú žiadne rozhovory,“ vyhlásil Juncker.

Luis de Guindos v pondelok povedal, že nový záchranný plán pre Grécko bude zahŕňať flexibilnejšie podmienky. Zároveň uviedol, že Grécko nemá inú alternatívu ako je podpora z Európy.

Grécky premiér Alexis Tsipras odmietol tretí záchranný program už v piatok. „Niektorí stavili na tretí záchranný program, na možnosť tretieho programu v júni tohto roku. Veľmi sa ospravedlňujem, ale týchto ľudí znovu sklamem,“ povedal grécky premiér.

Európska banka Grékom schválila päťročný program

Prezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Suma Chakrabarti v utorok informoval, že banka Grécku schválila päťročný program na podporu investícií. O projektoch, ktoré by mohla v krajine podporiť, chce podľa neho EBOR s gréckymi úradmi začať rokovania už tento týždeň.

Objem investícií nie je zhora ohraničený a bude závisieť od schválených projektov, uviedol ďalej Chakrabarti a dodal, že s poskytovaním úverov malým a stredne veľkým gréckym firmám by mohla rozvojová banka začať vo veľmi krátkom čase.

O financovanie z prostriedkov EBOR požiadala koncom minulého roka bývalá grécka vláda. Schvaľovací proces viazol vzhľadom na neistotu vyvolanú predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine uskutočnili v januári.

Európska banka pre obnovu a rozvoj vznikla v roku 1991 s cieľom uľahčiť bývalým komunistickým krajinám prechod k trhovej ekonomike. Banka postupne rozširovala svoju pôsobnosť a v posledných rokoch podporuje aj rodiace sa demokracie v severnej Afrike a na Blízkom východe. EBOR podporí Grécko ako druhého problémového člena eurozóny po Cypre, ktorému poskytla úverový program minulý rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasJean-Claude JunckerJeroen Dijsselbloem
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia