Ukrajinská banka zvýšila sadzby na pätnásťročné maximum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrivna
Foto: ilustračné, Thinkstock

KYJEV 3. marca (WEBNOVINY) – Ukrajinská centrálna banka rozhodla, že od stredy svoju hlavnú úrokovú sadzbu zvyšuje na 30 percent z úrovne 19,5 percenta. Guvernérka centrálnej banky Valeria Gontareva to uviedla v utorok. Toto zvýšenie je druhým v tomto roku. Úroková sadzba sa v súčasnosti nachádza na 15-ročnom maxime. Ukrajinská ekonomika bojuje so stúpajúcou infláciou a slabnúcou ukrajinskou hrivnou (UAH).

„Vzhľadom na situáciu sa hrozba inflácie výrazne zvýšila… v snahe o stabilizáciu situácie Rada pre monetárnu politiku odporučila… zvýšiť sadzby,“ povedala guvernérka. Zároveň vyjadrila nádej, že výmenný kurz ukrajinskej hrivny voči americkému doláru sa čoskoro vráti na úroveň od 20 do 22 UAH/USD.

Delta Bank je insolventná

Centrálna banka ďalej vyhlásila, že štvrtá najväčšia banka krajiny, Delta Bank, je insolventná. Politické nepokoje a konflikt oslabili ukrajinskú hrivnu oproti doláru od začiatku roka 2014 o zhruba 60 percent.

Centrálna banka podnikla kroky na ochranu bankového sektora, vrátane poskytnutia refinancovania peňažným ústavom, ktorým poškodil odlev kapitálu. „Tieto kroky dočasne zlepšili situáciu Delta Bank, ale neviedli k významnému zlepšeniu jej finančného stavu,“ konštatovala centrálna banka.

Banka nedokázala včas zareagovať

Insolventnosť Delta Bank je výsledkom toho, že „nedokázala prijať včasné, efektívne a dostatočné opatrenia,“ dodala centrálna banka. Informovala však, že 94 percent majiteľov vkladov bude v plnom rozsahu odškodnených, keďže centrálna banka ručí za vklady do sumy 200-tisíc hrivien.

Ukrajinské banky boli negatívne ovplyvnené množstvom nesplácaných úverov po finančnej kríze z rokov 2008 – 2009, ale ekonomická kríza, ktorú zhoršuje konflikt s proruskými separatistami, je pre mnohé peňažné ústavy neudržateľným bremenom. Centrálna banka vlani zatvorila 30 ukrajinských bánk a od začiatku tohto roka zhruba rozhodla o tom, že zhruba desať bánk išlo do bankrotu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať