Ceny ropy rástli, ovplyvnil ich prejav izraelského premiéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 4. marca (WEBNOVINY) – Ceny ropy v utorok vzrástli po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu v USA varoval pred uzatvorením dohody o iránskom jadrovom programe. Netanjahu v americkom Kongrese vyhlásil, že dohoda, o ktorú sa usiluje administratíva prezidenta Baracka Obamu, Iránu takmer určite zabezpečí prístup k jadrovým zbraniam.

Ceny podporila aj situácia v Líbyi, kde znepriatelené frakcie bojujú o kontrolu nad ropnými terminálmi. Rast cien v USA tlmili očakávania, že zásoby komodity v krajine sa dostali na nové rekordné úrovne. Ceny ropy Brent posilnili o 1,48 USD na 61,02 USD za barel. Ľahká americká ropa zdražela o 88 centov na 50,47 USD za barel.

Ceny zlata v utorok klesli a prechodne sa ocitli pod hranicou 1 200 USD za uncu, neskôr však vyrovnali časť strát. Dopyt po vzácnom kove podporil slabší americký dolár, keď zostúpil z jedenásťročných maxím voči menovému košu. Spotová cena zlata bola o 20:09 GMT na úrovni 1 202,95 USD za uncu, čo bolo o 0,3 % menej ako záverečná hodnota z pondelka. Aprílové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zlacneli o 3,80 USD na 1 204,40 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin Netanjahu