Poplatky u lekárov nedostali stopku, Kiska nepodpísal zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekár, úplatok, peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol vrátiť naspäť do parlamentu novelu zákona, ktorá rieši poplatky u lekárov. Poslancov navrhuje, aby pri opätovnom prerokovaní neprijali legislatívu ako celok.

„Vrátením zákona nespochybňujem oprávnenosť regulácie úhrad, ktoré poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vyberajú od pacientov, ani v zásade dobrý úmysel zákonodarcu,“ uviedol Kiska. Zároveň však podotýka, že zmeny by mali byť výsledkom komplexnej analýzy vyberania úhrad od pacientov tak, aby bol jasný vplyv na poskytovateľov, pacientov, kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Kiska považuje dve ustanovenia za problémové

Prezident označil za problematické dve ustanovenia novely zákona, jedno z nich je podľa neho nejasné a zainteresované strany si ho vykladajú rôzne. Konkrétne ide o spôsob regulácie úhrad za zdravotnú starostlivosť, ktorú vo všeobecnosti pokrýva verejné zdravotné poistenie. Kiska neopomenul ani zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie.

„Objednávanie pacientov na vyšetrenie na konkrétny čas bez ohľadu na ich sociálne postavenie, finančné možnosti, miesto bydliska a druh choroby by malo byť samozrejmosťou,“ konštatuje hlava štátu. Prezident sa však domnieva, že objednávanie poistenca na vyšetrenie nemalo byť v schválenom zákone zaradené do zdravotného výkonu, ale medzi služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Ako vnímate úplatky lekárom?

Nová diskusia má nájsť riešenie v prospech všetkých

Vzhľadom na to, že zmeny, ktoré by bolo potrebné vykonať na základe pripomienok, idú nad rámec jeho kompetencií, vyzval parlament na neschválenie zákona ako celku. Takto sa podľa neho vytvorí priestor na odbornú diskusiu a prijatie takého riešenia, ktoré bude v prospech všetkých zainteresovaných strán.

Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti schválil parlament 12. februára 2015. Okrem spomínaného zrušenia poplatkov za prednostné vyšetrenie by už pacienti nemali u lekára platiť za nič, čo súvisí s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Lekár by mohol vyberať iba administratívne poplatky, napríklad za potvrdenie potrebné na vydanie vodičského preukazu, zbrojného pasu či za potvrdenie o zdravotnom stave. Na druhej strane by už nemohol spoplatniť vypísanie receptu, návleky, či vstup do polikliniky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska