Ukrajina zaplatila Gazpromu zálohu, plyn vystačí na päť dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn
Foto: SITA/AP

MOSKVA 5. marca (WEBNOVINY) – Ruská spoločnosť Gazprom, ktoré je exportérom zemného plynu, dostala od ukrajinskej štátnej energetickej firmy Naftogaz zálohovú platbu za plyn v sume 15 miliónov dolárov. Gazprom o tom informoval vo štvrtok.

Platba stačí na dodávky plynu v objeme 45,6 milióna kubických metrov, čo znamená, že pri terajšom tempe dodávok ide o platbu na päť dní. Gazprom predtým upozornil, že ak nedostane nijakú platbu, už v piatok by mohol dodávky zastaviť.

Ukrajine, ktorá bola v minulosti pre Gazprom najväčším exportným trhom, sa v posledných rokoch podarilo zmenšiť závislosť od priameho dovozu plynu z Ruska. V januári a februári sa ukrajinský dovoz plynu z Ruska medziročne zmenšil o polovicu. Vyplýva to z údajov ukrajinskej firmy Ukrtransgaz, ktorá má monopol na prepravu plynu.

Moskva a Kyjev sa dohodli, že budú diskutovať o novej zmluve o dodávkach zemného plynu pred tým, ako sa v závere marca skončí platnosť terajšej dohody. Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu vyjadril, že si neželá opakovanie sporu o platby, pre ktoré Rusko dodávky Ukrajine v poslednom desaťročí trikrát prerušilo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin
Firmy a inštitúcie Gazprom