Slovenský podnikateľ čelí v USA stomiliónovej žalobe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze sudca sudcovia platy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Spoločnosť Esmark Europe BV (Esmark) žaluje slovenského podnikateľa Petra Kamarása o 100 miliónov dolárov. Ten údajne v Srbsku zmaril jej snahu o privatizáciu železiarne Smederevo.

Žalobu podali v stredu na súde v Pennsylvánii spoločnosti Esmark Europe, Bouchard Group LLC a Bouchard Group Europe LLC. Kamarásovi v nej vyčítajú zneužitie dôverných informácií a nekalé obchodné praktiky. Informoval o tom portál Pittsburgh Business Times.

Kamarás mal prispieť k zrušeniu súťaže

Spoločnosť Esmark Europe zostala v januári jediným oprávneným uchádzačom v súťaži o prevzatie podniku Zelezara Smederevo. Mesiac na to však srbská vláda predaj zrušila, údajne pod Kamarásovým vplyvom. Motívom jeho konania mala byť snaha udržať si kontrakty, na základe ktorých dodával železiarňam suroviny za vyššie než trhové ceny, prípadne aj podradnej kvality.

Srbské médiá minulý mesiac informovali, že na čelo železiarne v Smedereve by mal prísť práve Peter Kamarás. Denník Politika v tom čase pripomenul, že slovenský podnikateľ v Košiciach vlastní podnik Pikaro, ktorý sa od roku 2006 zaoberá kúpou a predajom železnej rudy.

Spoločnosť chcela presadiť trhové ceny

Spoločnosť Esmark Europe tvrdí, že počas desiatich mesiacov, kedy vykonávala v železiarňach hĺbkovú kontrolu, s ňou Kamarás spolupracoval ako investor a splnomocnenec. Vďaka tomu získal prístup k dôverným informáciám o budúcej obchodnej a finančnej stratégii firmy. V jej rámci pritom chceli budúci majitelia v kontraktoch na dodávky surovín presadiť transparentnosť a trhové ceny.

Srbský štát kúpil spoločnosť Zelezara Smederevo od americkej skupiny United States Steel Corp (U.S. Steel) v roku 2011 za symbolický jeden dolár. U.S. Steel pôvodne firmu získal v roku 2003 za 23 miliónov dolárov. Záujem o prevzatie železiarní podľa Esmark Europe naďalej trvá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať