Mzdy Slovákov vzrástli, v priemere zarobili 858 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 6. marca (WEBNOVINY) – Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve dosiahla v roku 2014 hodnotu 858 eur, medziročne sa tak zvýšila o 4,1 percent. Reálna mzda stúpla o 4,2 percenta. Nominálna mzda rástla o 1,7 percentuálneho bodu (p.b.) rýchlejšie ako v roku 2013. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Dynamika rastu priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca sa v poslednom štvrťroku 2014 oproti tomu istému obdobiu predchádzajúceho roka zrýchlila o 2,1 p.b. na 3,5 percenta. V štvrtom kvartáli vlaňajška tak bola priemerná mzda na úrovni 918 eur.

Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sezónne očistená nominálna mzda vzrástla o 0,7 percenta. Ako konštatuje ŠÚ SR, v dôsledku stability spotrebiteľských cien v porovnaní s rastom nominálnej mzdy reálna mzda sa medziročne zvýšila o 3,5 percenta.

Mzda bola nižšia v desiatich odvetviach

Najvyššiu priemernú mesačnú mzdu evidujú v odvetviach informačné a komunikačné činnosti, kde dosiahla 1764 eur, vo finančných a poisťovacích činnostiach bola 1603 eur a v dodávke elektriny, plynu a pary 1585 eur. V desiatich odvetviach bola mzda nižšia ako v priemere za hospodárstvo SR. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, a to 563 eur, v ostatných činnostiach 627 eur a v stavebníctve 638 eur.

Oproti poslednému štvrťroku 2013 sa priemerná nominálna mzda zvýšila vo väčšine odvetví. Najrýchlejšie rástla v priemyselnej výrobe, o 6,2 percenta, a vo vzdelávaní o šesť percent. Naopak, klesla v činnostiach v oblasti nehnuteľností o 3,1 percenta, v odborných, vedeckých a technických činnostiach o 0,8 percenta, v dodávke vody o 0,5 percenta. Nižšia bola aj v informačných a komunikačných činnostiach o 0,3 percenta a v umení, zábave a rekreácii o 0,1 percenta.

Najvyšší prírastok nominálnej mzdy mal Nitriansky kraj

Pri zohľadnení právnej formy subjektov vzrástla priemerná nominálna mesačná mzda medziročne vo veľkých podnikoch s 20 a viac zamestnancami o 5,2 percenta na 1072 eur, v rozpočtových organizáciách o štyri percentá na 956 eur a v príspevkových organizáciách o 3,1 percenta na 881 eur. Opačný trend zaznamenali štatistici v malých podnikoch do 19 zamestnancov, kde mzda klesla o 2,2 percenta na 718 eur.

Vyššiu priemernú nominálnu mzdu, ako bol priemer za celé hospodárstvo, dosiahli zamestnanci iba v Bratislavskom kraji, a to 1158 eur. V ostatných krajoch sa pohybovala v rozmedzí od 744 eur v Prešovskom kraji do 855 eur v Trenčianskom kraji. V porovnaní so štvrtým kvartálom 2013 vzrástla priemerná mzda vo všetkých krajoch, pričom najvyšší prírastok mal Nitriansky kraj, a to 4,7 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia