Gazprom žiada ruskú vládu o pomoc, potrebuje miliardy rubľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gazprom plyn
Sídlo ruskej spoločnosti Gazprom. Foto: SITA/AP

MOSKVA 6. marca (WEBNOVINY) – Ruská spoločnosť Gazprom Nefť, ktorá je ropnou divíziou plynárenskej firmy Gazprom, požiadala vládu o finančnú pomoc v sume 198 mld. rubľov (RUB). Informoval o tom v piatok denník Kommersant. Gazprom Nefť sa k správe odmietla vyjadriť. Denník Kommersant uviedol, že firma doručila vicepremiérovi Arkadijovi Dvorkovičovi list so zoznamom projektov, ktoré potrebuje financovať, ale oficiálne ešte o pomoc nepožiadala.

Čistý zisk spoločnosti Gazprom Nefť v minulom roku v dôsledku poklesu rubľa oslabil o 32 percent na sumu 122,1 mld. RUB. Čistý zisk sa znížil napriek tomu, že tržby spoločnosti v minulom roku posilnili o 12 percent na sumu 1,69 bil. RUB. Celková produkcia uhľovodíkov firmy Gazprom Nefť vlani oproti roku 2013 stúpla o 6,7 percenta na 488,1 mil. barelov ropného ekvivalentu.

Odkedy sa Moskva stala terčom sankcií pre ukrajinskú krízu, majú ruské firmy problémy pri získavaní financií, pretože západné trhy sú pre ne v podstate uzavreté. Napríklad firma Rosnefť, ktorá je najväčším ruským producentom ropy, požiadala vládu o pomoc v objeme vyše 1 bil. RUB, ale neskôr požiadavku zrevidovala na sumu 300 mld. RUB.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Gazprom