KDH radí Ficovej vláde, ako vyťažiť viac z predaja Telekomu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovak Telekom
Slovak Telekom Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 8. marca (WEBNOVINY) – Z pripravovanej doprivatizácie Slovak Telekomu (ST) by podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka Slovensko mohlo vyťažiť štvornásobne viac, ak by vláda získané peniaze použila na obchvat Bratislavy. Parlament na marcovej schôdzi bude rokovať o zámere doprivatizácie tejto spoločnosti.

Majetková účasť štátu na podnikaní tejto spoločnosti je v súčasnosti 49 percent. Podľa schváleného rozpočtu štát očakáva za predaj svojho podielu približne miliardu eur.

„Očakávaný výťažok z predaja Telekomu je na úrovni stavebných nákladov na obchvat, čo je približne miliarda eur. V súčasnosti chce vláda kvôli nedostatku peňazí stavať obchvat cez predražené PPP, kde namiesto jednej miliardy zaplatíme až štyrikrát viac. Pre Slovákov je súčasný návrh nevýhodný, pretože sa budú musieť 30 rokov uskromňovať kvôli vysokým splátkam,“ povedal pre agentúru SITA Moravčík.

Argumenty ministerstva financií sú zavádzajúce

Ak by vláda namiesto PPP stavala za peniaze z doprivatizácie Slovak Telekomu, tak by to podľa podpredsedu KDH nakoniec znížilo deficit aj dlh. Celkovo by totiž nenarástli o štyri miliardy, ale len o jednu.

„Argumenty ministerstva financií o negatívnom vplyve na deficit a dlh sú teda zavádzajúce. Hľadí pri nich len na obdobie tejto vlády, ignoruje však ľudí, ktorých tým dlhodobo poškodí. Je to akoby si minister financií kúpil 100-tisícový byt cez hypotéku s tým, že splatiť bude musieť až 400-tisíc. Iste by takúto chybu neurobil,“ upozornil Moravčík.

Nepresvedčilo by ho podľa neho ani to, že na budúci rok bude musieť zaplatiť splátku len 10-tisíc. Celkovo by na tom totiž prerobil až 300-tisíc eur. „Prečo potom minister financií pripustí takýto nevýhodný obchod pre obyvateľov Slovenska,“ pýta sa podpredseda kresťanských demokratov.

Vláda vyťaží z predaja menej

Vyzerá to podľa Moravčíka, žiaľ, tak, že z peňazí z predaja Telekomu Slovensko nevyťaží viac, ale menej ako sa očakáva.

„Vláda ich totiž chcela pôvodne použiť na kúpu zdravotných poisťovní a teraz uvažuje nad kúpou elektrární. V konečnom dôsledku tak tieto peniaze nemusia pomôcť bežným ľuďom, ale oligarchom v pozadí,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSlovak TelekomVláda SR