Podnikateľské prostredie sa zhoršuje, problémom sú aj dane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kancelária, práca, nezamestnanosť, dôchodcovia
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Negatívny vývoj podnikateľského prostredia podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) pokračuje. Vnímanie kvality podnikateľského prostredia na Slovensku sa v poslednom kvartáli minulého roka zhoršilo. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia, ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje PAS, je 61,2 bodu, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu kvartálu pokles o 1,71 percenta.

Hlavná zmena sa týka dani z príjmov

Podnikateľom prekážajú najmä neustále zmeny v legislatíve a zvyšovanie daňového zaťaženia, ktoré priniesla novela zákona o dani z príjmov. Zhoršenie situácie podľa aliancie nastalo aj v oblastiach uplatňovania princípu rovnosti pred zákonom a vymáhateľnosti práva a funkčnosti súdnictva.

V poslednom štvrťroku 2014 zaznamenala najvýraznejší pokles spomedzi sledovaných parametrov indexu položka hodnotiaca zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov.

„Hlavnou zmenou bola novela zákona o dani z príjmov, ktorá výrazne zmenila podmienky odpisovania. Podnikatelia kritizovali retroaktivitu zákona, keďže zmena odpisovania sa dotkla nielen nového majetku, ale aj majetku, ktorý zaradili do odpisovania v minulosti,“ vysvetlila PAS. Hoci vláda deklarovala zámer nezvyšovať dane pre podnikateľov, spomínanou novelou im vzrástlo daňové zaťaženie nepriamo.

Problémom je aj súdnictvo, zlepšenie si vyžaduje čas

V poradí druhá položka s najväčším poklesom bola vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. Aj napriek viacerým zmenám v oblasti súdnictva v roku 2014 sa podľa hodnotení podnikateľov zatiaľ pozitívny efekt nedostavil. „Zlepšenie situácie v súdnictve je dlhodobý proces a ani na schválené zmeny v Ústave SR a s ňou spojené zmeny v legislatíve nie je medzi podnikateľmi jednotný názor a skôr prevláda zdržanlivosť,“ konštatovala PAS.

Treťou najhoršie hodnotenou položkou v uplynulom roku sa stalo nedôsledné uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. „Jedným z dôvodov bola reštrukturalizácia spoločnosti Váhostav, na ktorú doplácajú jej dodávatelia, najmä menší a strední podnikatelia. Podnikatelia dlhodobo kritizujú zákon o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý je pri súčasnom nastavení často zneužívaný,“ upozornila PAS.

Pozitívom je zlepšenie úrovne infraštruktúry

Negatívne mohla vplývať na vnímanie uplatňovania princípu rovnosti pred zákonom aj kauza predraženého CT prístroja v Piešťanoch. Vyústila síce do odvolania ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a odstúpenia predsedu parlamentu Pavla Pašku, podnikatelia však neveria, že by sa z tejto kauzy mohla reálne vyvodiť zodpovednosť voči osobám, ktoré pochybili.

Na druhej strane rast vykázali všetky položky z kategórie vlastného vplyvu podnikov na kvalitu podnikateľského prostredia. Mimo tejto kategórie najviac rástla položka cenová stabilita, čo podľa PAS súvisí s dlhodobo veľmi nízkou mierou inflácie. Pozitívne bolo hodnotené zlepšenie prístupu k finančným zdrojom a úroveň infraštruktúry.

Podľa podnikateľov to môže súvisieť so skutočnosťou, že vláda dlhodobo označuje budovanie diaľnic a rýchlostných ciest za jednu zo svojich priorít. Nepatrne rástla aj položka regulácie cezhraničného obchodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia