Turisti bočia od Slovenska, hotelieri prišili o milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tatry turist
ilustračné foto Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 22. marca (WEBNOVINY) – Slovenské hotely zaznamenali vlani výrazný prepad v počte zahraničných ale aj domácich návštevníkov.

Tržby poklesli o 21 miliónov eur

Ako informoval prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák, úbytok návštevníkov sa prejavil predovšetkým v poklese tržieb za ubytovanie.

„Na základe porovnania údajov Štatistického úradu SR za obdobie rokov 2013 a 2014, ide o pokles tržieb o viac ako 21 miliónov eur,“ priblížil. Spomínané finančné prostriedky hotelierom podľa Harbuľáka chýbajú na zvýšenie miezd, vo forme investícií do svojich prevádzok a do zvyšovania kvality služieb.

Na druhej strane, v rovnakom období sa podľa ZCR SR zvýšili náklady na podnikanie aj v ubytovacích službách, ktoré spôsobilo prijatie viacerých zákonov a legislatívnych noriem, ako ochrana osobných údajov, pracovná zdravotná služba, minimálna mzda, elektronické registračné pokladne, či zákon o dani z príjmov.

Európa zaznamenala nárast turistov

Podľa hotelierov správa Európskej komisie pre cestovný ruch (European Travel Commission) konštatuje nárast predovšetkým v krajinách, ktoré investujú do potenciálu cestovného ruchu, konkrétne Island (+ 24 %), Lotyšsko (+ 15 %), Srbsko (+ 12 %), Rumunsko a Česko (+ 11 %). Kým Európa zaznamenala v uplynulom roku rast počtu návštevníkov, Slovensko potvrdilo klesajúci trend z prvej polovice roka.

„Vývoj počtu návštevníkov v druhom polroku minulého roka sa síce stabilizoval, avšak v žiadnom mesiaci neprekonal výsledky z roku 2013. Cestovný ruch v Európe rastie už piaty rok za sebou, ale slovenský cestovný ruch nedokáže na tento trend nadviazať,“ upozornil Harbuľák.

Hotelieri sa zhodujú v tom, že štát nedokáže prostredníctvom efektívnej propagácie držať krok s inými krajinami, nevytvára podmienky pre zvyšovanie konkurencieschopnosti Slovenska v turizme.

„Riešenia a opatrenia, ktoré je potrebné prijať, sú pritom jasné, a kompetentní ich majú od zástupcov branže dlhšiu dobu na stole,“ uzavrel Harbuľák.

Zväz cestovného ruchu SR

založili zástupcovia siedmich rozhodujúcich celoslovenských združení cestovného ruchu v roku 2011. Pôsobí ako dobrovoľná, apolitická a profesijne zameraná organizácia zamestnávateľov v cestovnom ruchu. Medzi jeho priority patrí najmä zjednotenie turizmu, aktívny prístup k legislatívnym zmenám v oblasti cestovného ruchu, intenzívnejšia spolupráca so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch pri propagácii Slovenska a podpora domáceho cestovného ruchu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať