Nezamestnanosť na Slovensku dosahuje päťročné minimá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 20. marca (WEBNOVINY) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci februára tohto roka 12,32 percenta. V porovnaní so záverom januára ide o pokles o 0,07 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti znížila o 1,17 percentuálneho bodu. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci februára 332 218 osôb. Oproti predchádzajúcemu mesiacu je to pokles o 2032 ľudí. Medziročne sa množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, znížilo o 31 881 tisíc osôb.

Klesol aj počet nezamestnaných mladých ľudí

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,95 percenta. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo pokles o 0,13 percentuálneho bodu, medziročne sa znížila o 0,94 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci februára 376 270 osôb. Oproti januáru je to pokles o 3487 osôb, v porovnaní s tým istým obdobím vlaňajška je to menej o 25 606 ľudí.

Valentovič konštatoval, že, počet uchádzačov o zamestnanie vo veku do 29 rokov vo februári medziročne poklesol o 11 965 na 109 425 osôb. V porovnaní s koncom prvého mesiaca tohto roka je to menej o 2619 ľudí.

Poklesol aj počet uchádzačov o prácu vo veku nad 50, a to medzimesačne o 22 ľudí na 95 182. Medziročne je to pokles o 3056 ľudí. Oproti januáru sa znížil aj počet dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako jeden rok, a to o 438 osôb na 203 587. Oproti februáru 2014 počet dlhodobo nezamestnaných klesol o 14 333.

Nezamestnanosť je na päťročných minimách

Ako Valentovič ďalej uviedol, vo februári bol dosiahnutý medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti v šiestich krajoch. „Najvýraznejší pokles bol zaznamenaný v Žilinskom kraji o 0,17 percentuálneho bodu. V Banskobystrickom kraji bol zaznamenaný medzimesačný nárast, v Košickom kraji sa medzimesačne miera evidovanej nezamestnanosti nezmenila,“ uviedol riaditeľ ústredia práce.

Minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter konštatoval, že čo sa týka vývoja nezamestnanosti, je Slovensko na päťročným minimách. Verí, že pozitívny trend bude pokračovať aj naďalej, a to aj pre nástup sezónnych prác.

„Ak sme dokázali za mesiac február priniesť veľmi pozitívne čísla vo všetkých rizikových kategóriách, u mladých do 25 rokov, do 29 rokov, ale i u občanov nad 50 rokov, dlhodobo nezamestnaných, veľmi pozitívne čísla, čo sa týka vývoja nezamestnanosti absolventov, som presvedčený, že tento trend bude naďalej pokračovať,“ povedal minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič