Ceny elektriny a plynu môžu klesnúť, Fico nechce zásahy Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 26. marca (WEBNOVINY) – Ceny elektriny a zemného plynu pre domácnosti by mohli znova klesnúť. Na konferencii Energetická bezpečnosť a budovanie energetickej únie to povedal premiér Robert Fico. Podľa neho sa dá očakávať pokles cien týchto energií hlavne vďaka regulačnej politike na Slovensku.

„Regulačná politika na Slovensku nám prináša úspechy. Očakávame pokles cien elektriny aj plynu pre domácnosti,“ povedal Fico. O koľko by mohli ceny elektriny a plynu klesnúť, však premiér nekonkretizoval.

Fico na konferencii povedal, že v súčasnosti existuje veľký záujem presunu kompetencií národných regulátorov pod Európsku komisiu. S tým podľa neho Slovensko nikdy nebude súhlasiť. „Zvažované spôsoby ochrany musia reflektovať diametrálne odlišnú sociálnu situáciu v jednotlivých členských štátoch únie. Celú reguláciu považujeme za legitímne opatrenie ochrany zraniteľných zákazníkov. Národný regulátor musí mať možnosť naďalej vstupovať efektívne do cenotvorby energií,“ zdôraznil Fico.

Domácnostiam ostatne klesli ceny elektrinu a plynu na začiatku tohto roka. Podľa údajov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR priemerná cena elektriny odvtedy klesla pre domácnosti o 5,03 percenta a cena plynu o 1,14 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky