Ceny ropy výrazne stúpli, zdraželo aj zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 27. marca (WEBNOVINY) – Ceny ropy vo štvrtok výrazne stúpli a vykázali najväčší denný prírastok za mesiac. Letecké údery Saudskej Arábie a jej spojencov z oblasti Perzského zálivu v Jemene totiž vyvolali obavy, že eskalácia bojov na Blízkom východe by mohla narušiť globálne dodávky ropy.

Saudskoarabská vojenská operácia proti povstalcom, ktorých podporuje Irán, sa nedotkla ropných zariadení. Avšak znepokojenie z toho, že konflikt by sa mohol rozšíriť a narušiť dodávky z Blízkeho východu, posunuli cenu londýnskej ropy Brent takmer na úroveň 60 USD za barel. Ropa Brent uzavrela vyššie o 2,71 USD čiže o 4,8 percenta na úrovni 59,19 USD za barel. Ľahká americká ropa zdražela o 2,22 USD čiže o 4,5 percenta na 51,43 USD za barel.

Cena zlata sa vo štvrtok na chvíľu dostala až na 3,5-týždňové maximum. Bezprostredná reakcia investorov na eskaláciu napätia na Blízkom východe ich totiž viedla k nákupom aktív, ktoré považujú za menej rizikové, ako je napríklad zlato či nemecké dlhopisy. Neskôr však zlato časť svojich ziskov vymazalo.

Spotová cena žltého kovu najprv vzrástla až na 1 219,40 USD za uncu, ale do 18:47 GMT ustúpila na 1 195,25 USD za uncu. Oproti predošlému dňu však aj tak bola vyššie od 0,6 percenta. Aprílové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy uzavreli vyššie o 7,80 USD, a to na úrovni 1 204,80 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať