Po Volkswagene prerušuje výrobu v Rusku ďalšia automobilka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PSA Peugeot Citroën
Už v piatok 28. mája bude pre plynulý rozbeh potrebná prítomnosť zamestnancov na viacerých prevádzkach. Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič

MOSKVA, PARÍŽ 27. marca (WEBNOVINY) – Ruský výrobca áut PCMA Rus, ktorý je spoločným podnikom francúzskej spoločnosti PSA Peugeot Citroën a japonskej Mitsubishi Motors Corporation, dočasne zastaví výrobu modelov Peugeot, Citroën a Mitsubishi.

Spoločný podnik to oznámil v piatok. Firma PCMA Rus, ktorá vyrába autá v závode Kaluga južne od Moskvy, zároveň uviedla, že zruší 100 pracovných miest. „Pokračujúce zhoršovanie situácie na trhu nás núti prijať bolestivé rozhodnutia,“ uviedla PCMA Rus vo vyhlásení.

Predaj oslabila ruská ekonomika

Výroba modelov Citroën C4 Sedan a Peugeot 408 sa preruší od 27. apríla do 10. júla. Výroba vozidiel SUV za zastaví od 2. apríla do 12. mája. Výrobná linka pre SUV vozidlá v Kaluge produkuje dva modely Mitsubishi, a to Outlander a Pajero Sport. Peugeot má v spoločnom podniku PCMA Rus 70-percentný podiel a Mitsubishi vlastní zvyšných 30 percent. Výroba v Kaluge sa začala v roku 2012 a ročná výrobná kapacita závodu je 125-tisíc áut.

Predaj áut v Rusku v minulom roku klesol, keďže ekonomika krajiny oslabila. Podľa firmy PricewaterhouseCoopers by ruský trh s autami mohol v tomto roku oslabiť až o 35 percent.

Nové pracovné miesta sa nevytvoria

Francúzska firma PSA Peugeot Citroën zároveň v piatok oznámila, že sa rozhodla vyrábať dodatočných 200-tisíc motorov ročne vo francúzskom závode Trémery a nie v závode Vigo v Španielsku. Peugeot uviedol, že zmodernizuje závod Trémery, čím sa udržia tamojšie pracovné miesta.

Nová výroba motorov vo východofrancúzskom závode však nebude znamenať tvorbu nových pracovných miest a stále sa predpokladá, že počet zamestnancov, ktorých je v Trémery 3 700, sa bude znižovať prirodzenými odchodmi.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën má závod v Trnave. PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila v uplynulom roku cez 255-tisíc vozidiel. Trnavské výrobné centrum tak medziročne zvýšilo objem výroby o 2,7 percenta. Zároveň celková technická kapacita výrobného centra bola využitá na 85 percent.

Automobilka v Trnave stabilne vytvára 3,5 tisíc priamych pracovných postov. Strategickú investíciu na Slovensku oznámil francúzsky koncern v januári 2003. Jej celková suma už presiahla jednu miliardu eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Mitsubishi MotorsPSA Peugeot Citroën