Každý tretí podnik u nás by chcel zvýšiť počet pracovníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Hospodársku situáciu na Slovensku hodnotí uspokojivo 64 % investorov. Len 22 % vníma ekonomickú situáciu pozitívne, zvyšných 14 % ju považuje za zlú.

Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v stredu Slovensko-rakúska obchodná komora. Prieskum sa uskutočnil vo februári tohto roka, pričom sa ho zúčastnilo 167 lokálnych firiem. Organizátormi boli Slovensko-rakúska obchodná komora v SR, Rakúske veľvyslanectvo – obchodné oddelenie Bratislava, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko-francúzska obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR a Švédska obchodná komora v SR.

Viac ako polovica firiem počíta s rastúcimi obratmi

Zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim rokom predpovedá 28 % podnikov, avšak necelých 60 % predpokladá stagnáciu ekonomiky. Očakávania vo vlastnom podniku vychádzajú značne optimistickejšie. Viac ako polovica firiem počíta s rastúcimi obratmi v tomto roku, kým len deväť percent sa zmierilo so zhoršením hospodárskej situácie.

Približne každý tretí podnik by chcel rozšíriť investície a počet pracovníkov. „Celkovo prieskum odráža o trochu optimistickejšie nálady ako ešte v roku 2014, eufóriu však zatiaľ nepociťujeme. Ani svetová konjunktúra, ani štátna hospodárska politika k tomu neposkytujú žiadne potrebné podnety,“ okomentoval výsledky prezident Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Vladimír Slezák.

Ukrajina neohorozuje našu ekonomiku, myslia si Slováci

Z prieskumu tiež vyplynulo, že v kríze na Ukrajine nevidí väčšina respondentov momentálne žiadne nebezpečenstvo pre ekonomické činnosti. Sedem z desiatich spoločností je presvedčených, že ani konflikt, ani s ním spojené ekonomické sankcie EÚ by nemali mať nepriaznivé dopady na ich ekonomický rozvoj.

Slovensko ako lokalitu pre podnikanie podľa názoru opýtaných investorov zvýhodňuje predovšetkým členstvo v EÚ, pracovité a produktívne pracovné sily za relatívne priaznivé náklady a dostupnosť a kvalita lokálnych dodávateľov. „Kým mnohé krajiny Európy šíria skepsu o EÚ a o spoločnej mene euro, my tu máme jasné posolstvo podnikov, ako dôležitý je vnútorný trh a spoločná menová únia pre slovenské hospodárstvo,“ vysvetlil obchodný radca Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku Patrick Sagmeister.

Pri tohtoročných výsledkoch sa podľa organizátorov prieskumu nedá konštatovať, že by investori na podmienkach podnikania mohli niečo hodnotiť pozitívnejšie ako v uplynulom roku. Dokonca horšie boli hodnotené faktory ako systém odborného vzdelávania, pružnosť pracovného práva alebo vnímanie korupcie. „Reformám zákonných predpisov v ostatnom čase, či už v oblasti pracovného práva, daňových predpisov alebo verejného obstarávania, nemôžu podniky pripisovať žiadne pozitívne účinky,“ poznamenal Slezák.

Najviac vzrástla nespokojnosť v oblasti právnych istôt. „Nedostatočná uplatniteľnosť právnych nárokov a pretrvávajúce problémy slovenského súdnictva investorov naďalej trápia,“ upozornil prezident SNOPK. Podľa neho konania trvajú príliš dlho a rozhodnutia spravidla nie sú predvídateľné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať