Fico podporuje vyšetrovanie Váhostavu, mohlo ísť o zločin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Váhostav
Foto: Ilustračné, SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 27. marca (WEBNOVINY) – Vláda SR bude podľa premiéra Roberta Fica podporovať vyšetrovanie Generálnej prokuratúry SR v prípade reštrukturalizácie firmy Váhostav-SK, a.s. „Vnímame a cítime, že by v prípade manažmentu Váhostavu mohlo ísť o kriminálne správanie sa,“ vyhlásil v piatok na tlačovej konferencii.

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v prípade Váhostavu podali v piatok aj opoziční poslanci parlamentu z OĽaNO, NOVA a SaS.

Podľa premiérových slov reštrukturalizácia firmy Váhostav sa dotýka 90 živnostníkov s celkovou pohľadávkou vo výške 4,3 milióna eur. Ostatné pohľadávky sú voči akciovým spoločnostiam a spoločnostiam s ručením obmedzeným.

Ako priblížil Fico, strana Smer-SD pracuje na opatrení, podľa ktorého sa verejných zákaziek nebudú môcť zúčastniť firmy v reštrukturalizácii. Ďalším opatrením na ochranu subdodávateľov by mala byť platba dane z pridanej hodnoty až po úhrade faktúry.

Ministerstvo navrhuje zriadenie fondu

„Ministerstvo financií zvažuje zriadiť neštátny fond, do ktorého by štát poskytol návratnú pomoc, akúsi pôžičku, a potom by z každého verejného obstarávania pri verejných zákazkách išlo určité percento,“ priblížil Fico. Tým by sa firmy, ktoré prispejú do fondu, poistili pred prípadnou reštrukturalizáciou.

„Reštrukturalizácia firmy nie je nič neobvyklé. V rokoch 2006 až 2014 bolo podaných 781 návrhov na reštrukturalizáciu, z toho súd povolil reštrukturalizáciu v 526 prípadoch,“ informoval premiér.

Podľa Fica sa reštrukturalizácia riadi zákonom, ktorý prijala druhá vláda Mikuláša Dzurindu. „My sme dlhodobo upozorňovali na riziká, ktoré môžu viesť k reštrukturalizácii podnikov. Tieto riziká boli spojené predovšetkým s obrovským tlakom, ktorý začala vyvíjať vláda Ivety Radičovej, predovšetkým minister dopravy pán Figeľ na firmy, ktoré sa zúčastňovali verejných tendrov,“ upozornil Fico.

Ako príklad premiér uviedol projekt D1 Dubná Skala-Turany, ktorý bol podpísaný 26. októbra 2011. „Štátna expertíza, ktorá bola priamo na ministerstve dopravy vypracovaná, hovorila, že predpokladaná hodnota zákazky bola 334 miliónov eur,“ povedal.

Zákazka však podľa neho bola vysúťažená za 137 miliónov eur. „Rozdiel je takmer 60 percent. Takýto tlak vytváral minister dopravy na stavebné firmy, aby preukázal politicky, že počas našej prvej vlády sa firmy zúčastňovali tendrov, a že tieto tendre boli predražené,“ vyhlásil Fico.

Časť opozície podala trestné oznámenie pre Váhostav

Časť opozície podala v piatok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v postavení členov štatutárneho orgánu alebo vlastníkov spoločnosti Váhostav-SK, a.s. Ako informovali na brífingu, dôvodom je podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu.

„Celý proces reštrukturalizácie vyzerá, že je podvodný. Problém nie je primárne v zákone, ale v tom, že proces toho, ako prebieha reštrukturalizácia, ako sú prihlasované pohľadávky od fiktívnych firiem na Cypre a Belize, je podvodný,“ povedal pre médiá Daniel Lipšic (NOVA).

Podľa neho existuje podozrenie, že predstavitelia Váhostavu vedeli v čase, keď podpisovali zmluvy, že nebudú môcť zaplatiť svojim dodávateľom, živnostníkom.

Ako ďalej poznamenal Lipšic, je veľmi dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní začali čo najskôr konať. „Podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii má súd povinnosť zamietnuť uznesením reštrukturalizačný plán, pokiaľ prijatie plánu bolo dosiahnuté podvodným konaním,“ upresnil Lipšic.

„Keď Robert Fico tvrdí, že niečo mala meniť Radičovej vláda, tak mu chcem pripomenúť, že už siedmy rok vládli. Sedem rokov mohol zmeniť zákon, ktorý sa prijal za druhej Dzurindovej vlády. Dva roky odmieta systematicky návrhy, ktoré sme v tejto oblasti predkladali v parlamente,“ vyhlásil Igor Matovič z OľaNO.

Veritelia majú dostať len 15 percent

Stavebná spoločnosť Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) má zo záväzkov v obchodnom styku v objeme 104,68 milióna eur v reštrukturalizácii zaplatiť veriteľom celkovo 32,30 percenta. Ako v utorok informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík, nezabezpečení podmienení, resp. nepodmienení veritelia majú dostať po 15 percent svojich pohľadávok v objeme 15,7 milióna eur.

Správkyňa v pondelok odovzdala návrh reštrukturalizačného plánu Váhostavu predsedovi veriteľského výboru a ten by mal o ňom rozhodnúť do pätnástich dní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičMarián MoravčíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK