Dôvera ponúkla lekárom viac peňazí, má však podmienky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Srdce, lekár
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Zdravotná poisťovňa Dôvera ponúka lekárom zvýšenie platieb. Zástupcom Slovenskej lekárskej komory (SLK) a združenia Zdravita o.z. navrhla na spoločnom rokovaní tri- až päťpercentné zvýšenie ceny bodu a kapitácie. Podmienila to však tým, že lekári budú pri liečbe pacientov využívať online informácie, ktoré im sprístupňuje.

Lekári požadujú navýšenie platieb od zdravotných poisťovní

„Zároveň sme lekárom navrhli 15-percentné navýšenie úhrad v oblasti všeobecnej ambulantnej starostlivosti za predpokladu, že dodatočné finančné prostriedky prinesú vyššiu kvalitu a efektívnosť zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom,“ konštatoval PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Lekári požadujú navýšenie platieb od zdravotných poisťovní pre zrušenie niektorých poplatkov. Menej poplatkov pre nich znamená výpadok príjmov. Novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú parlament schvaľoval na dvakrát pre veto prezidenta, sa rušia napríklad poplatky za vypísanie práceneschopnosti či lekárskeho predpisu, ale aj poplatky za prednostné vyšetrenie.

Výpadok príjmov môže dosiahnuť až dvadsaťpäť percent

Podľa SLK výpadok pre ambulancie bude predstavovať v priemere 20 až 25 percent ich príjmov. Novela nadobudne účinnosť od 1. apríla 2015.

So zdravotnou poisťovňou Union zástupcovia lekárov zatiaľ o navýšení platieb v dôsledku zrušenia poplatkov nerokovali. Ako uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová, nateraz nie je dohodnutý ani termín rokovania. SLK a Zdravita zatiaľ neoslovili ani Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).

„VšZP má platné zmluvy s poskytovateľmi špecializovanej ambulantnej starostlivosti v závislosti od plnenia kritérií zazmluvnenia do 31. 3. 2016 a 31. 3. 2019, s tým, že cenové podmienky sú platné do 30. 6. 2015,“ konštatuje hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Rokovania o nových cenových podmienkach platných od 1. júla očakávajú v máji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňa