Štát prevedie podiel v Telekome na Fond národného majetku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Telekom
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Štátny podiel v spoločnosti Slovak Telekom, a.s., ktorý spadá pod Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, by mal prejsť pod Fond národného majetku SR (FNM). Vyplýva to z návrhu rozhodnutia o prevode majetkovej účasti štátu na podnikaní spoločnosti Slovak Telekom, ktorý schválila v stredu vláda.

Podľa uznesenia má šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis zabezpečiť do 8. apríla tohto roka bezodplatný prevod 34 percent akcií štátu na základnom imaní firmy na Fond národného majetku SR.

Prechod akcií Telekomu nadväzuje na zámery doprivatizácie

„Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré vlastní 34-percentný podiel, prevádza tieto akcie na Fond národného majetku SR s tým, že od dnešného dňa je Fond národného majetku SR poverený realizáciou predaja 49-percentného podielu na kapitálovom trhu, to znamená verejnou ponukou na burze,“ povedal Pavlis v stredu po rokovaní vlády.

Minister hospodárstva sa však k možnému výnosu vyjadrovať nechcel. „Každé vyjadrenie môže ovplyvniť celý proces. Je to transparentný proces, kde cena bude vygenerovaná na trhu, takže ťažko predpokladať… Určité odhady sú, ale nechajme to na trh,“ dodal.

Spomínané rozhodnutie o prevode nadväzuje na zámery doprivatizácie 49 percent akcií štátu a FNM v spoločnosti Slovak Telekom, ktoré odobril parlament 20. marca tohto roka.

„Je to zámer prevodu majetku štátu na iné osoby, kedy vláda v tomto materiáli odsúhlasila prevod spôsobom IPO, takzvanej ponuky na kapitálovom trhu. Druhý variant je samozrejme aj priamy predaj, ale prioritne budeme pretláčať kapitálový trh, aby cenu vygeneroval trh,“ povedal minulý mesiac po rokovaní vlády minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Predaj akcií Telekomu majú riadiť banky

Podľa strany Most-Híd je otázne, ako sa použijú peniaze z doprivatizácie Slovak Telekomu. „Napriek tomu, že Smer opakovane odmietal akúkoľvek privatizáciu, považujeme za racionálne rozhodnutie, že sa štát zbaví svojho podielu v Slovak Telekome,“ vyhlásil podpredseda strany Most-Híd pre ekonomiku Ivan Švejna. Zároveň však vyslovil obavy nad tým, či sa prostriedky, ktoré štát získa, rozumne investujú.

Podľa Švejnu bude v poriadku, ak sa miliardový balík z doprivatizácie použije na zníženie dlhu alebo na iné štrukturálne opatrenia. „Smer však už neraz porušil svoje sľuby a preto existujú obavy, či tieto peniaze vláda nepoužije na svoje predvolebné sociálne balíčky,“ upozornil. Strana Most-Híd preto vyzýva ministra financií SR Petra Kažimíra, aby jasne pomenoval to, ako budú finančné prostriedky z predaja podielu štátu v ST použité.

Vlani 12. februára bolo podpísané memorandum o porozumení medzi spoločnosťou Deutsche Telekom AG, SR zastúpenou rezortom hospodárstva, FNM a firmou ST v súvislosti s predajom 49 percent akcií ST slovenskými akcionármi.

Následne fond začal s výberom investičnej banky. Vedenie Fondu národného majetku SR začiatkom júla podpísalo mandátnu zmluvu s investičnými bankami J. P. Morgan Securities PLC, J. P. Morgan Limited a Citigroup Global Markets Limited. Banky by mali koordinovať a riadiť proces predaja 49 percent akcií spoločnosti Slovak Telekom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠvejnaPavol Pavlis
Firmy a inštitúcie FNM Fond národného majetku SRSlovak Telekom