V obehu sú falošné recepty, komora varuje lekárnikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kontrolóri rozhodli o Stopexe, mal by byť už len na predpis
Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Slovenská lekárnická komora (SLeK) vyzýva farmaceutov na vyššiu ostražitosť pri výdaji predpísaných liekov. V niektorých lekárňach sa totiž objavili falošné recepty. Uplynulý piatok Bratislavský samosprávny kraj (BSK) informoval, že dve lekárne v hlavnom meste zaznamenali 15 podvodných receptov, na ktorých sa opakovali tri onkologické lieky v celkovej hodnote 30-tisíc eur.

„Ide o ďalší z nelegálnych spôsobov, ako sa obohatiť na úkor pacientov, ktorým takto podvodne získané lieky budú pri liečbe chýbať,“ skonštatoval prezident SLeK Ondrej Sukeľ. Lekárnikom odkazuje, že ak majú pochybnosti o pravosti predpisu, majú ho zadržať a oznámiť to samosprávnemu kraju.

Ak už lekárnik liek na základe falošného predpisu vydal, SLeK odporúča obrátiť sa na políciu a uviesť, že niektorá z osôb, ktorej bola poskytnutá lekárenská starostlivosť v danej lekárni, spáchala trestný čin podvodu.

Bratislavské lekárne z pätnástich podvodných receptov vydali lieky na desať v hodnote 17-tisíc eur, čo pre ne predstavuje čistú stratu. BSK podotýka, že rozpoznať podvodný recept je veľmi ťažké. Na receptoch bolo podozrivé to, že obsahovali veľký počet balení. Predpísané množstvo by stačilo na deväť mesiacov, pričom štandardne sa tieto lieky predpisujú na tri mesiace. Následným preverovaním lekáreň zistila, že lekár uvedený na recepte takýto liek nepredpísal a pacient nepatrí do jeho starostlivosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SLeK Slovenská Lekárnická Komora