Grécko sa s veriteľmi zatiaľ nedohodlo, rokovania pokračujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tsipras, Grécko
Grécky premiér Alexis Tsipras. Foto: SITA/ AP

ATÉNY 31. marca (WEBNOVINY) – Rokovania Grécka s veriteľmi zatiaľ dohodu nepriniesli, podľa očakávaní by však mali pokračovať. V utorok to uviedla Európska komisia (EK).

„Konštruktívne rokovania pokračujú od piatku, ešte ale nie sme v cieli, takže to je dôvod, pre ktorý by mali rokovania pokračovať. Pracovná skupina Eurogroup prerokuje celú záležitosť na ďalšom zasadnutí,“ povedala hovorkyňa EK Mina Andreeva. Eurogroup je skupina ministrov financií krajín eurozóny. „Rokovania sú konštruktívne a pokračujú,“ uviedla.

Malo by Grécko ostať v eurozóne?

Gréci potvrdili ochotu rýchlo dosiahnuť dohodu

Grécky vládny predstaviteľ v utorok uviedol, že Grécko má naďalej v úmysle dosiahnuť dohodu s EÚ a s Medzinárodným menovým fondom. Zároveň uviedol, že obe strany sa zaviazali k zintenzívneniu zberu údajov v Aténach.

„Grécka vláda potvrdzuje ochotu rýchlo dosiahnuť dohodu s inštitúciami na základe rámca, ktorý nezahŕňa opatrenia spôsobujúce recesiu, ale chráni úsilie o naštartovanie ekonomiky,“ uviedol vládny predstaviteľ.

Tsipras sa usiluje o čestný kompromis

Grécko podľa premiéra Alexisa Tsiprasa potrebuje reštrukturalizovať svoje dlhy, aby ich mohlo splácať, pričom tak poukázal na otázku ďalších úľav, ktorá mala významné miesto v jeho kampani pred januárovými parlamentnými voľbami.

Jeho slová potvrdzuje aj tajomník ministerstva financií Dimitris Mardas. „Riešenia sú známe. Buď bude úprava dlhu, alebo predĺženie lehoty splatnosti, prípadne budú splátky naviazané na rast exportu, či HDP, alebo sa zníži úroková sadzba,“ povedal. Generálny tajomník Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría vyhlásil, že o odľahčení dlhu sa nediskutovalo. Zároveň však vylúčil vystúpenie Grécka z eurozóny.

Tsipras v pondelok vyhlásil, že jeho vláda je pripravená plniť februárovú dohodu s veriteľskými krajinami eurozóny, nemieni to však robiť za každú cenu. Podľa jeho vyjadrenia na pôde gréckeho parlamentu sa snaží dosiahnuť „čestný kompromis“ a stredopravicová opozícia by mala podporiť jeho postoj vo vyjednávaní s veriteľmi ako aj v otázke ukončenia úsporných opatrení spojených s prijímaním zahraničnej finančnej pomoci.

Dodal, že stratégia vlády pod vedením radikálnej ľavice už začala prinášať úžitok a vďaka novoprijatému zákonu uľahčujúcemu vyrovnávanie daňových nedoplatkov pritieklo do štátnej pokladnice za jediný týždeň 100 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angel Gurría