Lekárnici sú v pasci, doplatia na cudzie dlhy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
lekáreň
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Rozhodnutie zdravotnej poisťovne Dôvera, že od prvého apríla tohto roka nebude svojim dlžníkom uhrádzať lieky, môže pre lekárne znamenať ekonomické straty. Prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ vysvetľuje, že lekárne dostali od Dôvery dodatky s tým, že im nepreplatí lieky, ktoré vydajú jej poistencom dlžníkom. Podľa Sukeľa sa však lekárnici ocitli v pasci pre legislatívnu dieru.

Opatrenie má výnimku

Vysvetlil, že na jednej strane má dlžník podľa zákona nárok len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, na strane druhej iná legislatíva hovorí, že lekárnik musí pacientovi vydať liek do 24 hodín za podmienok určených kategorizáciou. „Nemá povinnosť skúmať stav jeho dlhu a aj vedomosť o prípadnom dlhu nie je právne relevantným dôvodom odmietnutia výdaja lieku alebo požadovania plnej úhrady,“ podotkol prezident SLeK.

Sukeľ navyše konštatoval, že nové opatrenie Dôvery sa dotýka len lekární a zubných lekárov, všeobecných lekárov a špecialistov nie. „Selektívne prestáva uhrádzať stomatológom a verejným lekárňam zdravotnú starostlivosť poskytnutú dlžníkom poisťovne,“ uviedol Sukeľ.

Poisťovňa chce odstrániť falošnú solidaritu

Poisťovne by podľa neho mali využívať vlastné mechanizmy výberu dlžného poistného a ekonomicky nezaťažovať lekárne a lekárnikov, korí by sa radi venovali odbornej pomoci a starostlivosti o pacientov.

Dôvera minulý týždeň informovala, že kým doposiaľ dlžníkom v súlade so zákonom nepreplácala plánované hospitalizácie, kúpele či schvaľované zdravotnícke pomôcky, od začiatku budúceho mesiaca im nebude hradiť ani lieky v lekárňach, či starostlivosť u zubných lekárov, ak nepôjde o akútne stavy.

Obmedzenia sa týkajú len fyzických osôb, kam radí napríklad samostatne zárobkovo činné osoby, či dobrovoľne nezamestnaných. Tieto osoby jej dlžia na poistnom celkovo 80 miliónov eur. Odôvodňuje to tým, že takto chce odstrániť falošnú solidaritu, ako tvrdí, nie to je férové voči tým, ktorí si odvody riadne platia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňa