Objavili sa nové falošné recepty, Frešo žiada ochranné prvky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekaren,lieky
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – V lekárňach sa objavili ďalšie falošné recepty, tentokrát sa na nich opakovali lieky v hodnote 430 až 657 eur za balenie. O koľko receptov išlo, a v akej sume boli lieky podľa lekára Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Valeriána Potičného, zatiaľ informácie nemajú.

Nevedia ani to, či boli lieky reálne na tieto predpisy vybrané. Je to totiž predmetom šetrenia. To, čo nateraz vedia, je, že tentokrát boli na receptoch zneužité mená piatich lekárov.

Pomohli by ochranné prvky

Informácie majú od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Čakáme na kompletné podklady, aby sme ich distribuovali do všetkých lekární a aby sme zabránili zneužívaniu, ku ktorému dochádza v oveľa väčšom rozsahu, ako sme si pôvodne mysleli,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Ten ešte minulý piatok informoval, že v dvoch bratislavských lekárňach sa zachytilo 15 falošných receptov na tri onkologické lieky v sume 30-tisíc eur.

Na desať z týchto receptov boli reálne vybrané lieky za 17-tisíc eur. Podľa Freša by aj vzhľadom na nové prípady pomohli ochranné prvky na receptoch.

Podotýka, že náležitosť predpisu určuje ministerstvo zdravotníctva a doplnenie ochranných prvkov môže urobiť jednoducho vyhláškou. „Netreba na to ani rozhodnutie parlamentu, ani rozhodnutie vlády. Stačí jedno rozhodnutie, zmena vyhlášky na ministerstve,“ konštatoval predseda BSK.

Žiadny ochranný prvok neexistuje

Potičný podotýka, že falšovanie receptu nie je nič komplikované. Predpokladá, že na povrch sa dostanú ešte ďalšie zistenia. Riaditeľka Odboru zdravotníctva BSK Jana Ježíková dopĺňa, že v súčasnosti sa pri receptoch definuje rozmer, farebnosť, typ papiera a číslovanie.

„Neexistuje žiadny ochranný prvok, ktorý by chránil recept pred zneužitím, akurát ten recept obsahuje jedinečné evidenčné číslo, ktoré ale eviduje len predajca tlačoviny. Tam sa to eviduje a tam to aj končí,“ uviedla Ježíková.

Tvrdí, že by pomohla lepšia prepojenosť predajcu tlačív na lekárne. Pripomína tiež, že poistenci môžu svoju zdravotnú poisťovňu požiadať o výpis z účtu poistenca, aby si overili, či náhodou nie je ich meno zneužívané na falošných receptoch.

Frešo hovorí o potrebe informovať

Podľa Freša je dôležité aj samotné informovanie o prípadoch, ako totiž konštatuje, na základe ich údajov z piatka sa v Prešovskom samosprávnom kraji nevydali lieky na falošné recepty.

Ministerstvo zdravotníctva podľa riaditeľky komunikačného odboru Zuzany Čižmárikovej eviduje tento problém. Ako tvrdí, v súčasnosti kontrolný mechanizmus je možný cez revíznu činnosť zdravotných poisťovní.

„Samozrejme nemáme problém sa zamyslieť nad možnosťou ochrany tlačív, táto téma je pripravovaná ako jedna z tém, ktorá sa bude riešiť na najbližšom stretnutí krajských farmaceutov,“ uviedla Čižmáriková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo