Šičky vo Svidníku bojujú za mzdy, firma ich mala ukrátiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
šičky
Foto: ilustračné, Thinkstock

SVIDNÍK 31. marca (WEBNOVINY) – V odevnej spoločnosti I.C.A., s.r.o. vo Svidníku majú pracovníci opäť problémy s vyplácaním plných miezd. Informoval o tom v utorok člen Predsedníctva Rady Odborového zväzu KOVO Jozef Balica na rokovaní, ktoré zvolali odborári spoločne s vedením mesta a pozvali naň konateľa firmy a zástupcov Inšpektorátu práce v Prešove a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku. Spomínané štátne organizácie robili v problematickej spoločnosti kontroly.

Pracovníčka odevnej firmy a zástupkyňa odborov Svitlana Farkašová uviedla, že na pracovisku je napätá atmosféra. „Dostali sme nižšiu výplatu za február, majitelia argumentovali tým, že bolo menej pracovných dní,” povedala.

Podľa jej slov, od januára dostávajú minimálnu mzdu, čo je 2,18 eura na hodinu, mesačne to vychádza na 327 eur v čistom. Na tento rozpor odborári upozornili Inšpektorát práce v Prešove. Ako v utorok uviedol hlavný inšpektor práce Daniel Hrabko, zatiaľ nechcú konkretizovať výsledky šetrenia. „Zamestnávateľ má tri dni na vyjadrenie. Potom môžeme zverejniť naše zistenia,” povedal Hrabko.

Firma podľa Balicu konala protiprávne

Balica konštatoval, že po angažovaní odborového zväzu KOVO sa do určitej miery zlepšila komunikácia na pracovisku a pracovné podmienky vo výrobe. Naďalej však pretrvávajú nevyhovujúce mzdové podmienky.

Zamestnankyniam dlhuje firma za minulý rok mzdy za štyri dni a za dva dni za február tohto roku, čo predstavuje na jedného zamestnanca asi 90 eur. Balica uviedol, že ide o protiprávne konanie. Zamestnanec má podľa neho právo na minimálnu mzdu a je jedno, či je mesiac kratší alebo dlhší.

Odborár upozornil aj na problém zlého zaradenia šičiek do najnižšieho stupňa pracovnej náročnosti. Podľa neho ide o nespravodlivé rozhodnutie, ktorým prichádzajú o zárobok podľa skutočného výkonu práce. Minimálna mzda šičiek by mala byť nie 456 eur v hrubom, ale 532 eur.

Odborári chcú osloviť aj prezidenta

Dodal, že odborári požiadajú všetkých zainteresovaných, aby naďalej vyvíjali tlak na talianskeho zamestnávateľa, aby bezodkladne vyplatil zamestnankyniam všetko, čo im patrí. Chcú osloviť košickú kanceláriu prezidenta, aby sa hlava štátu angažovala v tomto prípade. Oslovia aj ombudsmanku, lebo ide o porušovanie sociálnych práv šičiek na spravodlivú mzdu.

Ďalším krokom bude príprava zhromaždenia zamestnancov. Balica uviedol, že zvažujú aj prípravu verejného vystúpenia, napríklad symbolickým zablokovaním cesty na pár minút, nevylučujú ani ostrý štrajk.

Konateľ spoločnosti I.C.A., s.r.o. Stefano Vanzan sa rokovania nezúčastnil. Vedeniu mesta poslal list s odôvodnením, že takéto stretnutie považuje za neprimeraný zásah do súkromnej obchodnej spoločnosti. Žiadna z prizvaných štátnych inštitúcií nemá nástroje na riešenie ekonomickej a sociálnej stability ich spoločnosti. Odmietol sa stretnúť aj s médiami.

Pracovníci spoločnosti I.C.A s.r.o. Svidník za svoje peniaze bojovali ešte v závere minulého roka protestným zhromaždením, kedy okolo 200 pracovníkov vyšlo pred brány podniku a zapojilo sa do verejného protestu, ktorý organizovalo Odborové združenie KOVO. Inšpektorát práce v Prešove vydal nariadenie, aby ušlú mzdu za minulý rok firma vyplatila zamestnancom do konca mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Balica