Ekonomiku Slovenska potiahnu malé firmy a nové investície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Juraj Geržéni, vedúci EMEA regiónu v TMF Group Foto: TMF Group

Podľa výskumu iniciovaného spoločnosťou TMF Group bude región napriek nepokojom na východe profitovať z nearshoringu a priaznivého daňového prostredia.

BRATISLAVA 1. apríla (WBN/PR) – Rast štátov strednej a východnej Európy v najbližších rokoch potiahnu najmä malé a stredné podniky. Konštatujú to dve štúdie britského analytického centra The Economist Intelligence Unit objednané spoločnosťou TMF Group. Dnešný rast strednej a východnej Európy ťahá hore aj krajiny z juhovýchodu Európy, ktoré spolu v najväčšej miere profitujú zo slabého eura a nižšej ceny ropy.

Štúdia analytického centra časopisu The Economist Intelligence Unit (EIU) Podnikateľské riziká a príležitosti v strednej a východnej Európe ďalej konštatuje, že podnikateľské prostredie pre malé a stredné podniky sa zlepšuje v niekoľkých krajinách strednej a východnej Európy, konkrétne v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku. Avšak podniky stále narážajú na problémy v administratíve, regulačnej a daňovej oblasti. „Región CEE stále ponúka priehrštie rozvíjajúcich sa rôznorodých podnikateľských príležitostí a rizík. Potenciálni investori nemôžu ignorovať vzájomné pôsobenie týchto rizík a príležitostí. Podnikateľské prostredie tohto regiónu bude formovať napríklad aj narastajúci význam stredných a malých podnikov,” hovorí Martin Koehring, editor EIU.

Analýza konštatuje, že malé a stredné podniky (SME) potiahnu rast v strednej a východnej Európe, ktorý bude dynamickejší ako rast eurozóny alebo širšej EÚ. Tieto firmy profitujú z investičných motivačných programov, lepších príležitostí financovania a oslobodenia od daní. Slovenskú ekonomiku ťahajú najmä malé a stredné firmy, keďže vytvárajú približne 67 % hrubej pridanej hodnoty, čo je takmer 10 % nad priemerom EÚ. Navyše, na Slovensku a v Poľsku rastie podpora technologických start-upov a rast centier zdieľaných služieb aj naďalej ponúka veľké príležitosti v krajinách, ako je Maďarsko a Poľsko. „Na Slovensku máme už 20 ročné skúsenosti s prácou pre medzinárodné spoločnosti. V blízkej budúcnosti na trhu vidíme veľký potenciál pre malé a stredné podniky a osobitne IT sektor, aj preto, že podľa štúdie už dnes predstavujú veľkú časť domácej ekonomiky. Avšak prekážkou zostáva vysoké daňové zaťaženie firiem,“ hovorí Ján Šeliga, Managing Director, TMF Group Slovakia.

Napriek tomuto pozitívnemu výhľadu, firmy v regióne naďalej čelia vážnym výzvam . Najväčšími problémami sú prehnaná byrokracia a zdaňovanie podľa príslušnosti k odvetviu hospodárstva. Prekážkou je tiež byrokracia v obstarávaní pre verejný sektor. Napriek nízkemu zdaneniu právnických osôb vyvstáva stále potreba daňovej reformy. Prekážkou je aj riziko arbitrážnej legislatívy, ako napríklad rozličné dane podľa odvetvia.

Na druhej strane, juhovýchodná Európa, ktorá doteraz zaostávala v oživovaní hospodárskeho rastu by podľa štúdie CEEMEA Business Group objednanej TMF Group mohla predstavovať novú príležitosť pre firmy snažiace sa o globálny rast. Spoločnosti rozširujúce svoje pôsobenie do krajín juhovýchodnej Európy očakávajú výhody vyplývajúce zo všeobecne stabilného ekonomického rastu ako aj z nižšieho zdaňovania právnických osôb. Experti očakávajú rast týchto trhov, zaraďujúc Bulharsko a Srbsko medzi 10 popredných krajín s najvyšším očakávaným organickým rastom v roku 2015.

Výsledky analýzy nájdete na www.tmf-group.com/cee

Čo hovorí štúdia The Economist Intelligence Unit o jednotlivých krajinách v regióne

Česká republika je najvyzretejším trhom v porovnaní s ostatnými krajinami CEE a po ťažkých pokrízových rokoch opäť rastie. Vláda zaviedla reformy a pravidlá vykazovania, ktoré by mohli podporiť medzinárodné aj domáce podnikanie. Avšak, nákladová konkurencieschopnosť a všeobecne náročné vykazovanie predstavuje prekážku rastu podnikov.

Maďarsko je charakterizované rizikom arbitrážnej legislatívy, ako napr. dane špecifické pre odvetvie, ktoré sú väčšinou uvalené na spoločnosti so zahraničnou účasťou. Navyše je problémom nízka transparentnosť, dokonca v porovnaní s inými krajinami CEE, čo znemožňuje rast medzinárodného podnikania. Ale Krajina má veľmi silný trh pre zdieľané služby a firmy majú prospech z poväčšine priaznivých sadzieb daní.

Poľsko je najväčším a najsilnejším hráčom v regióne CEE a je tretím najväčším poskytovateľom outsourcingu vo svetovom meradle po Číne a Indii. Vláda podniká kroky, aby regulačné prostredie nastavila priateľskejšie medzinárodným firmám a domácim SME.

Rumunsko zažíva najrýchlejší hospodársky rast v regióne CEE, ale nesmie opomenúť investície do infraštruktúry a prácu na väčšej transparentnosti v pôsobení vlády. Napriek najslabším SME v porovnaní s ostatnými krajinami V4, má silný potenciál vďaka kvalifikovanej pracovnej sile, obzvlášť v IT oblasti, čím predstavuje veľmi lákavú destináciu pre medzinárodné podniky.

• V porovnaní s inými krajinami, ktorých rast je založený na malých a stredných firmách, má Slovensko vysoké daňové zaťaženie firiem. Reformy sa nehýbu požadovaným tempom a najvyššia daň právnických osôb v strednej Európe brzdí ďalší rast.

Bulharsko vďaka pozitívnemu vývoju v oblasti investícií, priemyselnej produkcii a lepšiemu vývoju spotreby a silnejším reálnym mzdám spôsobeným veľmi nízkou úrovňou inflácie blízkej nule až deflácie zlepšuje svoje vyhliadky pre postup v rebríčku úspešne rastúcich krajín.

Chorvátsko sa vďaka lepšej dostupnosti úverov pre spoločnosti a spotrebiteľov, rastúcej turistike a miernemu zvýšeniu v čerpaní eurofondov a vstupu do EÚ nachádza na ceste k zlepšeniu hospodárskeho vývoja.

• Objemy predaja v Srbsku nie sú ovplyvnené nedávnymi úspornými opatreniami a reštriktívnymi balíčkami pretrvávajúcimi z predchádzajúceho obdobia a tak si krajina pravdepodobne udrží dosť dobrú úroveň, ktorú dosiahla v roku 2014.

Slovinsko sa prepadlo takmer na dno našej tabuľky s 23 trhmi, pretože úsporné opatrenia sprevádzané obmedzenými výdavkami vlády a negatívny sentiment investorov budú naďalej pôsobiť negatívne.

TMF Group: Zahraničné firmy by najviac ocenili kroky k lepšej vymožiteľnosti práva

Podľa štúdie EIU sa Slovensku a okolitým krajinám darí zlepšovať podnikateľské prostredie, problémom však je administratíva, striktná regulácia a daňové zaťaženie. Kľúčové bude ďalej zlepšovať podmienky pre malé a stredné firmy, ktoré sú hlavnou hnacou silou ich ekonomík. Rozprávali sme sa s Jurajom Geržénim, vedúcim EMEA regiónu v TMF Group, ktorá iniciovala spomínanú štúdiu.

The Economist Intelligence Unit konštatuje, že vysoký podiel malých a stredných podnikov v ekonomike je konkurenčnou výhodou Slovenska a štátov v regióne. Čím je podľa Vás Slovensko atraktívne pre tieto firmy?

Väčšina malých a stredných podnikov zo zahraničia prichádza kvôli globálnemu zastúpeniu na Slovensku. Potvrdzuje to aj štruktúra našich klientov. Samozrejme, firmy okrem centrálnej pozície v regióne oceňujú aj ďalšie výhody Slovenska ako vzdelanostná úroveň pracovnej sily a dostupnosť lokálnych dodávateľov v priemyselnom dodávateľskom cykle.

Čo rozhoduje o tom, že zahraničný investor uprednostní Slovensko pred inými štátmi?

Veľké podniky sa rozhodujú prioritne podľa toho, v ktorej krajine regiónu sú pre nich najvýhodnejšie podmienky podnikania. Avšak mnoho malých a stredných podnikov túto dilemu nerieši a investuje hneď vo viacerých krajinách v regióne, pretože v nich chcú mať svoje zastúpenie. Samozrejme, podstatnú rolu v rozhodnutí hrá veľkosť trhu, kúpyschopnosť obyvateľstva, legislatíva a daňové zaťaženie. Slovensko má v tomto prípade v našom regióne veľmi silnú konkurenciu.

Ktoré prekážky podľa Vás bránia vo väčšom príleve investorov na Slovensko?

Slovensko má najvyššie daňové zaťaženie v rámci regiónu. To je fakt, ktorý potvrdila aj spomínaná štúdia. Firmy kriticky hodnotia aj zrušenie rovnej dane a zvýšenie dane právnických osôb. Špecificky zahraničné spoločnosti by najviac ocenili zníženie administratívnej záťaže a tiež kroky pre zlepšenie vymožiteľnosti práva.

Rast v západnej Európe sa v poslednom čase spomalil a investori hľadajú z hľadiska odbytu nové príležitosti. Akú perspektívu má podľa vás v tejto situácii stredná Európa?

Za situácie, kedy veľká časť Európy a globálnych trhov stále pokrivkáva za očakávaniami, sa začalo strednej Európe viditeľne dariť a aj vďaka narastajúcej ponuke úverov od bánk začali spotrebitelia viacej míňať. Stredná Európa sa stáva príťažlivou malou skupinou trhov, ktorá dokáže globálnym firmám vyvažovať iné, slabšie trhy. Keď zoskupíte všetky trhy strednej a východnej Európy dohromady, dostanete značnú skupinu obyvateľov a škálu rôznych typov trhov a spotrebiteľských segmentov, do ktorých sa oplatí vstúpiť. Navyše v juhovýchodnej Európe sa črtajú ďalšie veľké príležitosti pre rozvoj podnikania.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia