Štáty EÚ schválili úver Ukrajine, dostane skoro dve miliardy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 1. apríla (WEBNOVINY) – Vlády členských štátov EÚ v utorok formálne schválili úver pre Ukrajinu v hodnote 1,8 miliardy eur. Ich rozhodnutie bolo posledným nutným súhlasom po tom, čo minulý týždeň úver schválil Európsky parlament. Úver by mal Ukrajine pomôcť vyhnúť sa bankrotu. Ukrajina získa pomoc v troch splátkach s maximálnou lehotou splatnosti 15 rokov.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Medzinárodný menový fond (MMF) začiatkom marca schválil pre Ukrajinu úver v hodnote 17,5 miliardy dolárov, ktorý sa skombinuje s pôžičkami v objeme 7,5 miliardy dolárov od iných medzinárodných organizácií. Zároveň sa očakáva, že sa ukrajinským predstaviteľom podarí vyrokovať so zahraničnými držiteľmi ukrajinských dlhopisov odpis dlhu v hodnote 15,4 miliardy dolárov.

Európska komisia (EK) vypracuje dohodu s Kyjevom o podmienkach úveru. Táto dohoda sa podľa stanoviska EÚ sústredí na štrukturálne reformy a verejné financie Ukrajiny. Dokument o schválení úveru hovorí, že Ukrajina čelí problémom s platobnou bilanciou a likviditou. Finančná situácia krajiny sa zhoršila vzhľadom na náklady konfliktu s proruskými separatistami, horšiu recesiu ako sa čakalo a výpadok daňových príjmov z oblastí, ktoré kontrolujú separatisti.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond