Všeobecným lekárom sa opäť rozširujú kompetencie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar doktor
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) posilňuje od apríla kompetencie všeobecných lekárov v oblasti diagnostiky a liečby hypertonikov. Ako vysvetlila hlavná odborníčka MZ pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková, doteraz nebol dobrý manažment pacientov s vysokým krvným tlakom, po novom chcú docieliť, aby ich záchyt a diagnostika boli efektívne, rýchle a presne zamierené na konkrétneho pacienta.

Komplikovaní pacienti pôjdu špecialistom

Ministerstvo vydalo usmernenie, podľa ktorého bude jasné, ktorý lekár sa má o pacienta starať a ako ho má vyšetriť. „Ak príde pacient do ambulancie urobia sa veci, ktoré sa urobiť majú a lekár sa rozhodne na základe toho čo zistí vyšetrením a rozhovorom s pacientom ako má postupovať ďalej,“ povedala hlavná odborníčka.

Ako pokračovala, v prípade, že ide o nekomplikovaného pacienta, bude liečený ďalej všeobecným lekárom. Pokiaľ pôjde o komplikovaný prípad, bude ho konzultovať s kolegom špecialistom. Ak si to stav pacienta vyžiada, prejde do starostlivosti špecialistu.

„Druhá vec je, že už doteraz sme sa o nich starali, ale nebolo presne určené, čo sa má robiť nielen v ambulanciách všeobecných lekárov, ale aj v ostatných. Teraz je presne určené, čo má ktoré vyšetrenie obsahovať,“ uviedla Palušková. Na všeobecnom lekárovi bude vykonanie iniciálneho vyšetrenia, v rámci ktorého určí stupeň hypertenzie i kardiovaskulárne riziko, urobí diagnostiku a vykoná pravidelné kontroly.

Veľa rizikových občanov sa nelieči

Hlavný odborník MZ pre kardiológiu Gabriel Kamenský konštatuje, že pre neho osobne bude veľmi výhodné, ak k nemu nebudú chodiť ľahší pacienti a on sa bude môcť venovať najmä ťažším prípadom. Na Slovensku sa na vysoký krvný tlak len podľa údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne lieči takmer 940-tisíc pacientov. Lekára navštívil každý z nich 4,7-krát ročne.

Z toho počtu bolo 3,3 milióna návštev u všeobecných lekárov, 820-tisíc u internistov a 240-tisíc u kardiológov. Palušková dodáva, že mnoho ľudí nie je liečených a na jedného diagnostikovaného pripadajú traja nediagnostikovaní. Podľa Kamenského je na Slovensku asi 250-tisíc vysoko rizikových občanov, ktorí sa neliečia. „My ich potrebujeme zachytiť,“ uviedol hlavný odborník pre kardiológiu. Dôležité je podľa neho aj presvedčiť pacientov, aby sa o seba starali. Tu mu chýba motivácia zo strany zdravotných poisťovní.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) sa týmto opatrením znížia duplicitné vyšetrenia či predpisovanie liekov. „Cieľom je, aby zdravotná starostlivosť bola poskytnutá správne, účelne a bezpečne nielen pre pacienta, ale aj z hľadiska ošetrujúceho lekára,“ uviedol Čislák.

Minister podotkol, že Všeobecná zdravotná poisťovňa od apríla zazmluvnila, prípade zazmluvní všeobecných lekárov na výkony pri liečbe hypertenzie a to nad rámec kapitácie. Pre nich to bude znamenať príjem navyše. Kamenský však podotýka, že by sa malo zároveň kontrolovať, či je pacient dobre liečený. „Poisťovne kontrolujú kto koľko predpíše, ale nekontrolujú ako liečia, takže niekto môže mať veľa preskripcií a zle liečiť a naopak,“ povedal Kamenský.

Kompetencie sa už v minulosti rozširovali

Zdravotná poisťovňa Dôvera víta možnosť zazmluvniť všeobecných lekárov aj na liečbu hypertonikov. Ako uviedol jej PR špecialista Matej Štepianský, na poslednom rokovaní ponúkli zástupcom lekárov nový platobný mechanizmus, ktorý by znamenal zníženie úhrad za kapitáciu, výpadok by však bol doplnený úhradami za výkony zdravotnej starostlivosti tak, aby lekári, ktorí poskytujú viac starostlivosti pre viacerých pacientov, mohli získať vyššiu odmenu.

Zdravotná poisťovňa Union hradí liečbu hypertenzie všeobecným lekárom v rámci kapitácie. „Nad rámec kapitácie hradíme všeobecným lekárom iné výkony, ako napr. vyšetrenie CRP (C reaktívneho proteínu), vyšetrenie EKG, výkony očkovania, zdravotné výkony preventívnych prehliadok, predoperačné vyšetrenia a ďalšie,“ uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Odborné usmernenie MZ na poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti dospelým pacientom s artériovou hypertenziou vstúpilo do platnosti v januári toho roka. Ministerstvo pri jeho príprave spolupracovalo s hlavnými odborníkmi MZ pre kardiológiu, internú medicínu, všeobecné lekárstvo a revízne lekárstvo.

MZ už v minulom roku posilňovalo kompetencie praktických lekárov, keď im umožnilo vykonávať predoperačné vyšetrenia, doteraz ich bolo vo všeobecných ambulanciách vykonaných približne desať tisíc. Ministerstvo chce v tomto trende pokračovať aj naďalej, pripravuje usmernenie na liečbu diabetických pacientov.

Rezort zdravotníctva zvyšovaním kompetencií, ako sám tvrdí, zatraktívňuje odbor všeobecného lekárstva pre mladých lekárov, čím sa snaží zvýšiť ich počty. Cieľom je podľa rezortu aj skvalitnenie servisu pre pacienta, ktorý takto dostane viac starostlivosti u jedného lekára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR