Jukos sa dohodol s Rosnefťom, ukončia všetky spory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jukos
Foto: Ilustračné, SITA/ AP

MOSKVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Bývalí akcionári skrachovanej ruskej ropnej spoločnosti Jukos sa dohodli s ruskou štátnou firmou Rosnefť na ukončení všetkých súdnych sporov.

Potvrdili to akcionári Jukosu aj spoločnosť Rosnefť. Kedysi prosperujúci koncern Jukos sa dostal do krachu po tom, čo voči nemu ruské úrady vzniesli dodatočné požiadavky na platenie daní.

Urovnanie má okamžitú účinnosť

Šéf firmy Michail Chodorkovskij sa v roku 2003 dostal do väzenia za daňové podvody a inú ekonomickú kriminalitu. Podľa kritikov bolo skutočným dôvodom jeho uväznenia to, že financoval opozíciu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Po krachu firmy prevzal väčšinu aktív Jukosu štátom kontrolovaný Rosnefť. Nárokmi bývalých akcionárov sa súdy zaoberali od roku 2007. Súdy evidovali na Rosnefť v mene zhruba 55-tisíc bývalých akcionárov Jukosu viacero žalôb o celkovo 4 miliardy USD.

„Podmienky urovnania sú dôverné. Jukos môže potvrdiť, že urovnanie sa vzťahuje na všetky jurisdikcie. Urovnanie medzi Jukosom a Rosnefťom má okamžitú účinnosť,“ uviedla vo vyhlásení zástupkyňa bývalých akcionárov Jukosu Claire Davidsonová.

Spory sa ukončia aj v ďalších krajinách

Ako ďalej dodala, vlaňajšie rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu, na základe ktorého má Rusko za vyvlastnenie aktív Jukosu vyplatiť kompenzácie v celkovej výške zhruba 50 miliárd USD, nie je urovnaním dotknuté.

To isté podľa nej platí aj v prípade verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý rovnako vlani prikázal Rusku vyplatiť akcionárom náhradu škôd vo výške 1,8 miliardy eur.

Rosnefť uviedol, že zúčastnené strany podpisom relevantných dokumentov potvrdili ukončenie všetkých súdnych sporov v Holandsku, Veľkej Británii, Rusku a v USA, ako aj v ďalších krajinách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie JukosRosnefť