Rusko podpísalo s Ukrajinou novú dohodu o plyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn
Foto: Ilustračné, SITA/AP

KYJEV 2. apríla (WEBNOVINY) – Ukrajina podpísala novú trojmesačnú dohodu s Ruskom, v rámci ktorej bude nakupovať ruský plyn za 248 USD za tisíc metrov kubických. Vyplýva to zo štvrtkového stanoviska ukrajinského ministerstva energetiky.

V prvom kvartáli Ukrajina platila 365 USD za tisíc kubických metrov. Zo stanoviska ďalej vyplýva, že okrem ceny Ukrajina predĺžila v dohode s Ruskom platnosť všetkých ostatných podmienok „zimného balíka“. Platnosť „zimného balíka“ dodávok ruského plynu na Ukrajinu sa skončila 31. marca.

Nová dohoda predstavuje „víťazstvo“ ekonomického prístupu k vzťahom medzi ukrajinskou firmou Naftogaz a ruskou spoločnosťou Gazprom nad politickým prístupom. Tak na dohodu reagoval ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčišin vo vyhlásení uverejnenom na stránke ministerstva.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ruský prezident Vladimir Putin však upozornil, že po uplynutí troch mesiacov sa môžu podmienky kontraktu zmeniť v závislosti od vývoja cien ropy. Podľa ukrajinského ministerstva energetiky by v dôsledku poklesu cien energií v súčasnosti Ukrajina mala platiť približne 250 USD za tisíc metrov kubických plynu. V prvom kvartáli Ukrajina platila 365 USD za tisíc kubických metrov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin