Veritelia môžu vymáhať do sto percent pohľadávok, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Váhostav
Foto: Ilustračné, SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 15. apríla (WEBNOVINY) – Nezabezpečení veritelia si budú môcť uplatňovať do sto percent svojich pohľadávok z budúcich ziskov Váhostavu alebo akejkoľvek inej spoločnosti, ak miera ich uspokojenia bude pri reštrukturalizácii nižšia. Premiér Robert Fico to v stredu novinárom povedal s tým, že sa rozhodli zmeniť pôvodne navrhovaných 40 percent uspokojenia malých dodávateľov na sto.

Slovenská záručná a rozvojová banka podľa Fica ponúkne nezabezpečeným veriteľom Váhostavu, že im zaplatí do konca roka 50 percent pohľadávok, a v tom prípade pôjde pre malých podnikateľov o konečnú sumu. Banka potom bude od Váhostavu vymáhať tieto peniaze, až do výšky sto percent pohľadávky. Druhou možnosťou je, že živnostníci a malé firmy môžu prijať ponúkaných 15 percent a neskôr si od Váhostavu vymáhať zo ziskov ďalších 85 percent svojich pohľadávok.

„Ak by sa drobní veritelia rozhodli dať štátu svoje pohľadávky za 50 percent, ako ponúkame, tak by si štát kapitalizoval tieto svoje pohľadávky voči firme, ktorá je v reštrukturalizácii, teda by vstupoval do vlastníckych práv, čo by výrazne začalo obmedzovať a limitovať vlastníka takejto spoločnosti, čo je podľa mňa najprísnejší trest,“ konštatoval premiér. Navrhnuté riešenie pre nezabezpečené malé firmy považuje za férové riešenie.

Fico rovnako upozornil, že Smer na jeseň schválil novelu zákona o reštrukturalizácii, prezident ju však vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie a „opozícia nám nepomohla pri prelomení veta prezidenta“. Vládny Smer-SD má 83 poslancov, na schválenie prezidentom vráteného zákona treba aspoň 76 poslancov. Išlo o jedno z prvých hlasovaní nového predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý si nevšimol, že v sále je málo poslancov za Smer. Vládna strana okrem zmien v reštrukturalizácii chcela zákonom zmeniť spôsob zakladania firiem na Slovensku.

Predseda vlády dúfa, že bude vyvodená majetková a trestnoprávna zodpovednosť voči majiteľom Váhostavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SZRB Slovenská záručná a rozvojová bankaVáhostav - SKVláda SR