Fico varuje Enel, zodpovednosti v elektrárňach neutečie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Atómová elektráreň Mochovce
Atómová elektráreň Mochovce. Foto: SITA

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Slovenská vláda bude bojkotovať predaj 66-percentného podielu Slovenských elektrární. Premiér Robert Fico varoval taliansku spoločnosť Enel, aby sa vzdala predaja svojho 66-percentného podielu v elektrárňach, pokiaľ si nesplní všetky záväzky voči Slovenskej republike.

„Nie, že žiadam, ale veľmi dôrazne varujem taliansku spoločnosť Enel, že ak sa rozhodne predávať akcie Slovenských elektrární, len tak ľahko od zodpovednosti neutečú. Majú na krku dostavbu tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach, tak nech sú takí láskaví a naštartujú si svoje talianske mozgy a nech to dokončia. Potom nech uvažujú o tom, že čo ďalej so Slovenskými elektrárňami,“ povedal Fico na piatkovej tlačovej besede.

Enel bude od štátu žiadať odškodné

Predseda vlády už po niekoľkýkrát zdôraznil, že vláda nebude v tomto okamihu súhlasiť s predajom akcií novému investorovi. „Budeme to aktívne obštruovať. Len tak ľahko nám neutečú z lopaty. Kúpili to od Mikuláša Dzurindu a jeho spolupracovníkov zadarmo, majú zodpovednosť za chod Slovenských elektrární, ale nepredajú 66 percent akcií len tak ľahko, ako si predstavujú,“ zdôraznil Fico. Enel pritom očakáva záväzné ponuky od kupujúcich do 9. mája tohto roka.

Premiér sa neobáva ani medzinárodných arbitráží, ktoré zrejme budú rozhodovať o odškodnení za vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Denník Hospodárske noviny priniesol v piatok informáciu, že pre vypovedanie zmluvy budú Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho Enelu žiadať od štátu odškodné vo výške necelých 600 miliónov eur.

„Čo majú iné povedať. My sa absolútne tohto nebojíme. Koľko tu už bolo kriku o všelijakých sporoch a nikdy Slovenská republika neprehrala v takom rozsahu,“ reagoval Fico.

Fico chce od Talianov naspäť stovky miliónov

Štát sa bude podľa neho práve od Slovenských elektrární snažiť získať súdnou cestou späť vyše 300 miliónov eur naspäť. „My sme postupovali prísne v súlade so zákonom, a o tom, že zmluva o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo je v rozpore so zákonom, rozhodol právoplatne a definitívne súd. Zmluva je tak od samého začiatku neplatná a všetky peniaze, ktoré si za osem rokov za prenájom vodnej elektrárne brali Taliani, žiadame súdnou cestou naspäť, keďže išlo o neoprávnené obohatenie sa,“ konštatoval Fico.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päť tisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie EnelSE Slovenské elektrárneVláda SR