Malí veritelia Váhostavu by mohli mať viac práv, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poškodení veritelia Váhostavu protestovali pred parlamentom
Protest živnostníkov poškodených Váhostavom pred budovou NR SR. Bratislava, 15. apríl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Postavenie nezabezpečených veriteľov pri hlasovaní o reštrukturalizačnom pláne, teda oddlžení spoločností by sa podľa premiéra Roberta Fica mohlo posilniť.

„Vo veriteľskom výbore, ktorý rozhoduje o pláne reštrukturalizácie, by mali väčšinu nezabezpečení veritelia, teda tí, ktorí nemali svoje pohľadávky zabezpečené, ako to je v prípade bánk,“ povedal v piatok v súvislosti s kauzou stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) Fico.

Predseda vlády pripomenul už avizované návrhy na riešenie situácie malých a stredných firiem a živnostníkov v procese reštrukturalizácie. Svoje pohľadávky by mohli predať štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banke za 50 percent ich hodnoty, alebo si budú vymáhať zvyšok celého objemu pohľadávok od firiem aj po skončení ich reštrukturalizácie.

„Ponúkame, aby to zaplatili banky a my sme schopní dať týmto veriteľom do konca roka 50 percent pohľadávok. A potom by sa štát postavil do polohy veriteľa vo vzťahu k reštrukturalizovaným firmám a mohol by tieto svoje pohľadávky aj kapitalizovať,“ uviedol Fico.

Kiska zákon o posilnení postavenia veriteľov vrátil

Na otázku, či bude Smer riešiť aj veriteľov Váhostavu s neprihlásenými pohľadávkami (môže ich byť približne päťsto), premiér odvetil, že niektoré pohľadávky sa uznajú a niektoré sa neuznajú. „Časť pohľadávok sa neuzná, pretože nie sú doložené, že naozaj existujú,“ poznamenal Fico. Poukázal na to, že proces reštrukturalizácie je regulovaný zákonom o konkurze a reštrukturalizácii z roku 2011.

„V roku 2011 bola novelizácia tohto zákona, ktorú predkladala pani Žitňanská a cieľom tejto novelizácie bolo posilniť postavenie zabezpečených veriteľov, teda bánk. Pravica vždy posilňovala postavenie bánk,“ priblížil premiér.

Smer v súčasnom volebnom období schválil v parlamente návrh zákona na posilnenie nezabezpečených veriteľov, prezident ho však vrátil na prerokovanie, ale vládnej strane chýbal jeden hlas na prelomenie veta hlavy štátu. Rozhodujúcu úlohu v reštrukturalizácii podľa predsedu vlády zohráva firma v reštrukturalizácii, veritelia a súd.

Fico sa téme o Počiatkovom treste vyhol

Fico sa vyhol odpovediam na otázky, akú zodpovednosť vyvodí voči svojmu ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi, ktorý o problémoch Váhostavu tiež vedel a za tri roky nič neurobil, resp. čo v tejto veci urobil.

„Reštrukturalizácia sa dotkla asi päťsto alebo šesťsto firiem na Slovensku a priemerný výnos v reštrukturalizácii pri uspokojovaní pohľadávok je okolo 30 percent. Keď sa objavil problém, my naň predsa reagujeme tak, že chceme schváliť zákon, ktorý sa bude dotýkať aj tejto najcitlivejšej reštrukturalizácie, „uviedol Fico.

„My reagujeme, my konáme. Ak vznikne v tejto spoločnosti problém, vždy reagujeme, snažíme sa vždy nájsť nejaké riešenie. Takže v žiadnom prípade nám nikto nemôže vyčítať nečinnosť,“ dodal. To, čo bude v zákone upravené, sa podľa premiéra bude dotýkať aj aktuálnych reštrukturalizácii.

Smer navrhol zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov až potom, ako na situáciu okolo Váhostavu začali aktívne upozorňovať médiá, opozícia a poškodení veritelia spoločnosti Juraja Širokého. Vládna strana od roku 2012 v parlamente zamietla všetky návrhy opozície na ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní a na zmenu podmienok reštrukturalizácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SZRB Slovenská záručná a rozvojová bankaVáhostav - SK