Figeľ vyzýva Čižnára na ochranu práv veriteľov Váhostavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Váhostav
Foto: Ilustračné, SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Predseda KDH Ján Figeľ vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby prokuratúra bezodkladne vstúpila do reštrukturalizačného procesu v stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a. s. (Váhostav) ako jeho účastník.

„Prokurátor po vstupe do konania môže v tomto konaní uplatňovať všetky oprávnenia účastníka takéhoto konania za účelom dôslednej a účinnej ochrany práv a záujmov všetkých veriteľov tejto spoločnosti a štátu v uvedenom konaní,“ informoval v piatok na tlačovej besede Figeľ.

Prokuratúra mala konať povinne

Líder KDH vyslovil prekvapenie, prečo prokuratúra do tohto procesu zatiaľ nevstúpila vzhľadom na množstvo podozrení o priebehu reštrukturalizácie, teda oddlžení Váhostavu. „Prokuratúra má na základe zákona o prokuratúre konať povinne. Má povinnosť konať, nemá čakať na podnet alebo na tlačovku. A toto oprávnenie by mala okamžite, bezodkladne využiť,“ upozornil Figeľ.

V prípade reštrukturalizácie Váhostavu sa už začalo trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa. Ak má byť zabezpečený výsledok takéhoto stíhania, tak vstúpiť do podvodného konania je podľa predsedu KDH povinnosťou prokuratúry.

Reštrukturalizácia Váhostavu je podľa Figeľa rovnako podvodná ako boli predražené diaľničné projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) za prvej vlády Roberta Fica. Za podvodný označil aj návrh súčasnej vlády na zmeny v procese reštrukturalizácií. „Ak pomôcť malým, tak cez štátne aktíva. Dokonca si dovolím tvrdiť, že Európska komisia veľmi jasne povie, veď to je nedovolená priama alebo nepriama štátna pomoc,“ povedal Figeľ.

Váhostav na vyplatenie veriteľov majetok má, tvrdí Figeľ

KDH odmieta takúto pomoc súkromnej firme a Jurajovi Širokému staršiemu aj mladšiemu. „Za plnú prácu plná pláca. Nie čiastky, alebo špekulácie. A keďže ide o podvodnú reštrukturalizáciu, o čom som presvedčený, a generálna prokuratúra to skúma, treba konať,“ uviedol líder kresťanských demokratov. Upozornil, že podľa účtovnej závierky za rok 2014 je Váhostav majetkovo v pluse.

Nie je v predĺžení, má možno problém s likviditou, ale to nie je dôvod na reštrukturalizáciu a na odpisovanie dlhov. „Je to protizákonné, pretože ak je potrebná reštrukturalizácia, alebo vyrovnanie s dlžníkmi, tak časové, ale objemové nie,“ dodal Figeľ.

Na vyrovnanie všetkých záväzkov má podľa neho Váhostav majetok. Ak už štát nekonal dôsledne v záujme malých veriteľov Váhostavu počas troch rokov Ficovej vlády, mal by podľa Figeľa konať teraz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľJaromír Čižnár
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK