SDKÚ: Fico roky nič nerobil, teraz chráni Širokého majetok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj siroky st.
Jedného z najvplyvnejších ľudí na Slovensku Juraja Širokého podľa týždenníku Trend prenasleduje minulosť. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. apríla (WEBNOVINY) – Za „kolosálne zlyhanie vlády Roberta Fica“ považuje Ústredná rada SDKÚ-DS kauzu Váhostav. „Socialistický kabinet sa po troch rokoch absolútnej nečinnosti snaží vo verejnosti vytvoriť obraz, že za súčasný stav je zodpovedná opozícia, a zároveň predložila pseudoriešenie, na ktoré použije peniaze všetkých občanov Slovenska, aby ochránila majetok Juraja Širokého,“ uvádza sa vo vyhlásení Ústrednej rady SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová služba SDKÚ-DS.

Strana tvrdí, že „ako prvá navrhla komplexné riešenie situácie, ktoré by zabránilo ďalšiemu tunelovanie firmy a zaručilo by vyplatenie všetkých pohľadávok a v plnej výške živnostníkom a malým a stredným podnikateľom, ktorí sa nachádzajú na konci subdodávateľského reťazca“.

Ústredná rada SDKÚ-DS v sobotu rokovala v Strečne. Hlavným bodom programu je volebný štáb a východiská pre parlamentné voľby 2016. (VIAC SA DOČÍTATE TU.)

Fico chráni majetok Širokého, tvrdí SDKÚ

Návrh vlády predložený na rokovanie Národnej rady SR považuje Ústredná rada SDKÚ-DS „za jedno z najhorších, aké z jej dielne vyšlo“. Dodáva, že „na odkúpenie pohľadávok Štátnou záručnou a rozvojovou bankou sa totiž použijú finančné prostriedky, ktoré štátu odviedli banky a teda na poplatkoch všetci občania Slovenskej republiky“.

Týmto krokom sa tak podľa SDKÚ-DS vláda „rozhodla ochrániť majetok Juraja Širokého a ďalších akcionárov Váhostavu, ktorí sú zodpovední za nevyplatené faktúry živnostníkom a drobným podnikateľom na konci subdodávateľského reťazca na účet občanov“.

SDKÚ navrhuje riešenie kauzy Váhostav

Medzi iným žiada „zabezpečiť prostredníctvom účastníka reštrukturalizačného konania, ktorý v tomto konaní zastupuje štát, podanie návrhu na predbežné opatrenie, ktorým súd nariadi nevyplatiť v rámci reštrukturalizácie finančné prostriedky účastníkom, ktorých sa vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní týka, a to až do skončenia tohto vyšetrovania, aby sa zabránilo vytunelovaniu Váhostavu“.

Štát by podľa SDKÚ mal „odkúpiť pohľadávky od malých veriteľov vo výške 100 % a použiť ich následne na úhradu faktúr voči Váhostavu“.

SDKÚ žiada aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Novela by mala upraviť „práva a povinnosti povinných subjektov tak, aby sa povinnosť odvodu DPH týkala iba zaplatených daňových dokladov, rovnako tiež právo na nadmerný odpočet sa týkalo len daňových dokladov, ktoré oprávnený subjekt uhradil“.

SDKÚ-DS medzi iným chce legislatívu, ktorá zaistí, že „dodávatelia získajú istotu, že investor nemôže špekulovať s nevyplatením ceny diela, živnostníci a malí podnikatelia na konci reťazca, ktorí svoju prácu kvalitne a včas odvedú, budú mať zaplatené zmluvne dohodnutú odmenu“.

Zmeny v zákonoch by mali tiež priniesť stav, ktorý „zamedzí sa vkladaniu schránkových firiem a firiem za účelom úmyselného krachu do dodávateľského reťazca, zníži sa motivácia firiem vstupovať so súťaží s podhodnotenou cenovou ponukou, znemožní sa zneužívanie účelových reklamácií vyššími dodávateľmi voči nižším dodávateľom a vyčistí sa stavebné odvetvie od nepoctivých praktík„, navrhuje SDKÚ-DS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická stranaVáhostav - SK