Rusko poprelo fámy, s Gréckom sa na plyne nedohodlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: SITA/AP

MOSKVA/BERLÍN 19. apríla (WEBNOVINY) – Rusko v sobotu odmietlo správy nemeckých médií, podľa ktorých by mohlo podpísať dohodu o dodávkach plynu s Gréckom. „Nie, dohoda nie je,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Grécky premiér Alexis Tsipras bol skôr tento mesiac na návšteve Moskvy. „Prirodzene, otázka energetickej spolupráce padla. Prirodzene… existuje dohoda na tom, že sa na expertnej úrovni bude pracovať na všetkých otázkach týkajúcich sa energetickej spolupráce. Rusko však neprisľúbilo finančnú pomoc, pretože o ňu nikto nežiadal,“ povedal Peskov.

Nemecký magazín Der Spiegel citoval predstaviteľa strany Syriza, s tým, že dohoda by pre Atény mohla znamenať obrat. Dohoda s Ruskom by totiž mohla údajne Grécku priniesť do päť miliárd eur. Grécko má v súčasnosti problém dohodnúť sa s veriteľmi na nových úveroch, ktoré by mali odvrátiť hrozbu bankrotu.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v sobotu vyhlásil, že by bol šťastný, ak by sa správy magazínu Der Spiegel ukázali ako pravdivé, no zároveň vyjadril pesimizmus. „Nemyslím si, že toto vyrieši problémy, ktoré Grécko má s plnením záväzkov vyplývajúcich z memoranda o porozumení,“ povedal Schäuble.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasDmitrij PeskovWolfgang Schäuble